Бъдещ строителен инженер спечели наградата "Ученик на годината" на Механотехникума в Казанлък, която се връчва за първи път тази година. Това е Стоян Петров Петров, ученик от 12 "б" клас на ПГ "Иван Хаджиенов", специалност „Строителство и архитектура“. Той е завършил с пълно отличие всички учебни години на обучението си в Механотехникума. Знаменосец е на гимназията и е отдаден на каузата, наречена „Механо“. Участвал е в редица ученически състезания и е стигал до областно ниво на олимпиадите по физика и математика. Ще продължи да учи висше образование. Отличникът ще кандидатства в Университет по архитектура, строителство и геодезия, като предпочитаната от него специалност е „Строителство на сгради и съоръжения“.

Призът „Ученик на годината на Механото“ е учредена от бивш възпитаник на емблематичното техническо училище в града на розите. Това е Момчил Тодоров от випуск ‘2006, настоящ собственик на Издателство „БГ Учебник“. Той завършва специалността „Машини и системи с ЦПУ“, но със самочувствието на човек, получил достатъчно добра общообразователна подготовка, поема различен от машиностроенето академичен път. Записва „Културология“ в Софийския университе, а след завършването на бакалавърската си степен на образование Момчил Тодоров записва магистратура „Бизнес и търговия“ в УНСС. Не по-малко вдъхновяваща е професионалната история на един от водещите издатели на учебна литература в страната. След неуспешен опит с фирма за обучения през 2014 година, той създава Издателство „БГ Учебник“. До момента то е издало десетки заглавия - учебници и учебни помагала, справочници, научно-популярни книги. Интересът на издателството е насочен главно в сферата на българския език и литературата, но в каталога му има също исторически, математически, специлизирани и художествени издания. Специално място заемат тетрадките от серията „Великите българи“, които се предлагат в няколко разновидности. Издателството на Момчил Тодоров е член на Асоциация „Българска книга“.

При срещата си с младежите от Механото през 2019 година възпитаникът на гимназията оповести решението си да отпусне ежегодна стипендия от 1000 лева за един ученик на училището.

Първият носител на наградата "Ученик на годината" Стоян Петров с директора на Механото Мариана Демирева пред лика на дарителя за създаване на механо-техническото училище в Казанлък - Иван Хаджиенов

Специална комисия разработи критерии за подбор и класиране на кандидати. В разработения статут на Наградата „Ученик на годината“ е разписано, че отличието може да се присъжда на ученик от VIII до ХII клас на ПГ „Иван Хаджиенов“ - Казанлък, който се обучава в дневна форма и отговаря на няколко условия - отличен годишен успех през оценяваната година, отличия от изяви на международно, национално или регионално ниво, да има индивидуален принос в училищния живот. Предложените кандидатури са били разгледани на заседание от петчленна комисия, избрана от колектива и назначена със заповед на директора. Със свое решение, гласувано на Педагогически съвет, най-старото техническо училище в град Казанлък избра първия в своята история ученик на годината и това е Стоян Петров Петров от 12 „б“ клас.

Първият носител на наградата „Ученик на годината“ на Мехонатехникума е щастлив с отличието и заяви, че ще вложи наградата си от 1000 лева в своето бъдещо обучение. А от гимназията са горди със своите възпитаници като Момчил Тодоров, който продължава да милее за училището и да стимулира неговите ученици в тяхното развитие.