По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев започват засилени проверки за безопасността и качеството на агнешкото месо и яйцата, които се внасят от трети страни. Това решение е във връзка с получени сигнали от животновъди за съмнения в качеството и прекомерния внос на агнешко месо и яйца. Българската агенция по безопасност на храните ще извършва проверките, включително и вземане на проби.

Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които традиционно са част от великденската трапеза на българите.

Цената на килограм агнешко месо от плешка е 25 лева, а от бут - 28 лева, сочат наблюдения в търговските вериги. Овцевъдите у нас продават в момента килограм живо тегло на едро на цени 9-10 лева. Месото от български производители е със син печат. С червен печат е месото от агнета, внесени отвън, но заклани в български кланици.