Проверяват дейността  на общинските търговски дружества в Казанлък

Временна комисия ще проверява дейността и изпълнението на бизнес програмите на 5-те общински дружества, реши Общинският съвет на Казанлък на своето редовно заседание.
Комисията, в чийто състав ще са 5-тима общински съветника и като консултанти ще са привлечени експерт на Районната здравна инспекция и двама представители на общинската администрация, трябва да ревизира дейността на общинските търговски дружества, които всяка година за задължени да депозират отчетите си пред принципала, в лицето на Общинския съвет на града. Той е и този, който преценява дали да бъде освободен от отговорност съответният управител или не.

Мотивите за създаването на тази комисия, според докладната на вносителя- председателят на Общинския съвет на Казанлък Николай Златанов, е за по оперативно запознаване със ситуацията в търговските дружества.
С мнозинство и персонално гласуване за всеки един предложен от групите в съвета член, общинските съветници решиха Времената комисия да е в състав:
Неин председател да е Николай Златанов- председател на Общинския съвет, зам. председател Ридван Иляз от ДПС. Останалите членове на комисията са: за групата на „Алтернативата на гражданите“- финансистът Пламен Стайков, който е председател на бюджетната комисия в Общинския съвет, Румяна Друмева – за БСП и Иван Гитев- за ГЕРБ. Предложението в комисията да е представителят на ВМРО Чавдар Ангелов не събра нужните гласове.

До 31-ви май Временната комисията трябва да излезе със становище.
Общо 5 са общинските търговски дружества в Казанлък. Това са ДКЦ-1-Поликлиника, МБАЛ –„Д-р Христо Стамболски“, общинския вестник „Искра“, Балканинвест“ и създаденото през миналата година дружество „Индустриална зона Казанлък“.


По предложение на съветниците от "Алтернативата на гражданите" към дружествата, подлежащи на проврека, бе добавено и най- новото създадено търговско общинско дружество- "Индустриална зона- Казанлък", както и коректно посочен предметът на проверката на Временната комисия, а именно за проверка на - дейността и изпълнението на бизнес програмите на 5-те общински дружества.

В първоначалния вариант комисията трябваше да проверява само финансовата дейност на общинските търговски дружества.