Просперитетът на „Арсенал“ е гаранция за просперитета на Казанлък

Това каза изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев в своето приветствие към всички гости, арсеналци и казанлъчани, които бяха изпълнили фирмения стадион по повод юбилейния празник на най-голямото машиностроително предприятие у нас. В есенно красивия, слънчев и топъл 28 септември „Арсенал“ подобаващо отпразнува своята богата история, която гради вече 140 години, и традициите, които създава, благодарение знанията, труда, опита, професионализма на ръководството и на целия многохиляден колектив.


Ключовата дума, която използва Николай Ибушев в своето слово пред гостите и хилядите настоящи и бивши работници и служители на „Арсенал“, е уникалност. „Арсенал“ АД е уникален с това, че е дружеството, осигурило най-голям брой работни места в цяла България. Тук са заети над 10 500 души, което превръща фирмата в най-големия работодател у нас и го прави Номер 1 по този показател. Освен това, за периода от края на 2016 година до 2018-а именно тук има най-голям брой новоназначени работници и служители.

„Арсенал“ е уникален с мащабите си и с огромната си продуктова листа, на практика – няма нещо, което да не се прави тук, подчерта изпълнителният директор. Неговата уникалност е на световно ниво, което се доказва от участията му на световни изложения по всички континенти, за което заслуга има „Арсенал 2000“. Тук се правят огромни инвестиции в нови производствени цехове, съоръжения, складове, които по мащабите си наистина са уникални – инвестирани са над 150 млн. лева само са няколко години.


Уникалността на дружеството е и в неговия размах на социалната полтика – издържа се цяла детска градина – "Буратино", която е най-старата на територията на община Казанлък, издържа се Детско-юношески футболен клуб „Арсенал 2000“, където тренират над 100 казанлъшки деца, издържа се танцов състав „Арсенал“ с 240 танцьори, издържа се Дом на културата „Арсенал“. Отделно от това арсеналци получават ежемесечни ваучери за храна плюс двойни ваучери за празниците Великден, Коледа и фирмения празник, всеки рожденик получава торта, като до момента вече са раздадени 40 000 торти, осигурена е пълна безплатна почивка за дългогодишни и заслужили арсеналци в почивната база на фирмата в Несебър, като досега над 2000 души вече са имали възможност да почиват при тези условия.

Работните заплати в „Арсенал“ са над средната работна заплата в сектор „Машиностроене“ в България и няма да се допусне те да паднат.

В Стипендиантската програма на „Арсенал“ има над 150 студенти по инженерни специалности във висши технически учебни заведения. През 2017 година тук стартира и едно изнесено академично обучение към Технически университет – София, филиал Пловдив, по което вече втора година се обучават 48 студенти по машиностроителна специалност. „Арсенал“ бе един от основните двигатели за разкриването на Технически колеж-Казанлък към Технически университет-София. Голяма част от студентите колежани са арсеналски работници и служители, а „Арсенал“ е главен инициатор за събиране на средства и основен дарител за извършване на ремонт на сградата, където ще се помещава колежът в града на розите.

Сериозно място при решаването на въпроси в местния парламент заемат общинските съветници от „Арсенал“ в групата „Експерти за Казанлък“.

Николай Ибушев проследи и богатата история на предприятието, което започва от един военен арсенал в Русе преди 140 години, за да се създаде през 1924 година Държавната военна фабрика в Казанлък, до днешния „Арсенал“ АД. В заключение той пожела на всички здраве, „за да бъдем заедно всички тук, в „Арсенал“.

За да почетат достойната 140-та годишнина на завода присъстваха Илия Милушев, съветник на президента Румен Радев по отбрана и сигурност, който прочете поздравителен адрес, Илия Налбантов, началник на кабинета на вицепремиера и министъра на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на вътрешните работи и бивш заместник-директор на Завод 4 Милко Бернер, акад. Стефан Воденичаров, съпредседател на Българската отбранителна индустрия, проф. Ивайло Ганев, директор на Технически колеж-Казанлък, Даниела Коева, заместник-кмет на община Казанлък, която отправи поздравление от името на кмета Галина Стоянова, Пламен Нанков, заместник-председател на КНСБ, Стефан Дамянов, бивш директор на "Арсенал" и екскмет на Казанлък, народният представител Халил Летифов и други. Присъстваха още Христо Ибушев, изпълнителен директор на „Арсенал 2000", целият ръководен екип на „Арсенал“ АД, както и председателите на КНСБ и КТ „Подкрепа“ в Арсенал“. Много поздравителни адреси бяха получени от различни организации, бизнес партньори, фирми и институции. Впечатление направи и силното присъствие на гости на „Арсенал“ от САЩ, ОАЕ и Русия, които станаха съпричастни с празника на една емблема в българското машиностроене и фирма, която е завоювала своето достойно място и към която светът се отнася със заслужен респект.


За високия градус на празничното настроение допринесоха изпълненията на децата от ДГ "Буратино", танцьорите ат ансамбъл "Арсенал" мажоретен състав от СУ "Екзарт Антим I" и разбира се, звездите от казанлъшкия "Грамофон", Нелина Георгиева - също казанлъшки талант, Веселин Маринов и сестри Диневи. А арсеналското хоро на фирмения стадион на края на празника би могло да помисли за заявка за Рекордите на Гинес - както по големина, така и по сърцатост.