Проф. Петър Стоянович ще представи книгата си „Фердинандеум“ в Казанлък Професор Петър Стоянович ще представи своята книга „Фердинандеум“ на 8 февруари от 18 часа в Литературно-художествен музей „Чудомир“ в Казанлък. Организатор на събитието е и Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.
„Фердинандеум“ е научно-исторически труд, описващ в подробности първите 25 години от управлението на Цар Фердинанд. Проф. Петър Стоянович го определя като „книга за човек, който нито е ангел, нито е особено симпатичен като характер, но е човек, без когото България нямаше по никакъв начин да изглежда такава каквато тя стана само за 25 години.“
За четвърт век управление, без война, българският монарх има значима роля за европеизирането и модернизацията на България, която заварва като една изостанала османска провинция.
Книгата засяга сфери на държавното развитие като армията, офицерския корпус, строителството и архитектурата, комуникациите, железопътния и морския транспорт, културата, образованието, науката, обществения живот, благотворителността и други.
Професор Стоянович е журналист, политик (бил е министър на културата) и историк, водещ на телевизионната рубрика „Живи архиви“. Следва „Германистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, завършва „Обща история“ и „История на Източна и Югоизточна Европа“ във Виенския университет. Защитил е с отличие научните степен – „доктор по философия“ и „доктор на историческите науки“. Проф. Той е председател на „Царското историческо общество“ и това е втората му книга, посветена на управлението на цар Фердинанд.