Престижната театрална награда „Икар” в категорията „Водеща мъжка роля” има огромна вероятност да дойде в Казанлък. И нейният носител да бъде младият актьор Васил Дуев, чийто моноспектакъл „ Всичко на масата” бе представен на казанлъшката публика през май 2016 година. С тази постановка започна работата си в общинския театър „Любомир Кабакчиев” неговият настоящ директор Димитър Кабаков.


Номинациите на носителите на националните награди бяха оповестени вчера, а на първо място сред тях е посочен Васил Дуев за ролята му на Хенри Чинаски в моноспектакъла „Всичко на масата“ по Чарлз Буковски, режисьор Ана Батева, на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък.
Той ще се състезава в своята категория с Филип Аврамов за Чики и Валери Йорданов за Нино в „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович, сценична адаптация и режисьор Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“.

Васил Дуев вече е с две номинации за театралните отличия „Аскеер“ за 2016 година - за режисура на спектакъла „Пилето“ в Младежкия театър в София, и за второстепенна мъжка роля в постановката на Стайко Мурджев „Мърлин Монро“ на Драматичен театър – Хасково. Васил Дуев поставя още в „Сфумато“, театър „Възраждане“, Драматичен театър – Сливен и в Младежкия театър.

Националните награди за сценични изкуства се връчват от 1974 година насам в знак на съпричастност на българските творци към Световния ден на театъра – 27 март.


Инициатор и организатор на събитието е Съюзът на артистите в България, който всяка година излъчва комисия, която да определи кои са най-добрите постижения в областта на драматичния и кукления театър, цирковото и вариететното изкуство, на драматургичното и критическото писане, на техническото осъществяване, на дублажа на филми и сериали, както и в областта на съвременната българска музика и съвременния танц и пърформанс.


Нагарадите „Икар” се връчват в 20 категории, а официалната церемония е в Деня на театъра – 27 март.