България е на предпоследно място в света, по доверие във ваксинирането. Това нарежда българите в графата на най-недоверчивото към имунизациите население. Това са данни от ново проучване, публикувани от Европейската комисия и цитирани от "Монитор".

От проучването става ясно, че само 66,3% от българите приемат, че ваксините са безопасни, а 72,7 на сто споделят, че те са и ефикасни срещу заболяванията. Само 27,6 % приемат, че те са сигурни и безопасни, а 38,7 процента не са сигурни, но са склонни да споделят това виждане. 13 на сто от запитаните въобще ги отричат, а 14 на сто нямат мнение по въпроса.

Независимо от недоверието на българите към ваксините, те са в по-голяма степен оптимисти по отношение на тях, отколкото други нации. От запитаните 34% ги приемат напълно, а 38,7 на сто - с известни уговорки. Като цяло за България това прави 78,4 процента. За разлика от нашата страна, доверието към тях в Полша е 75,9%, а в Словакия – 85,5 процента.

Оказва се, че в държавите, където лекарите изразяват позитивно отношение към ваксините, положително отношение изразяват и техните пациенти. В България повечето от личните лекари заявяват, че не препоръчват на пациентите си да си слагат противогрипна ваксина. У нас срещу сезонната зараза се имунизират под 3 процента.