Ще има промени в правилата за контролните точки, които ще се отнемат на шофьорите при нарушения на пътя. Това предвиждат промени в Наредбата за определяне максималния размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията. Те вече са публикуване за обществено обсъждане.
Предложени са група от нарушения, за които до този момент не са отнемани контролни точки, както и е завишен размерът на отнеманите точки за определени нарушения, поради нуждата от намаляване на пътнотранспортния травматизъм, пише в мотивите към проекта.
Първата промяна засяга шофьорите, които са хванати да карат след употреба на алкохол. Това е сред най-опасните деяния, застрашаващи безопасността на движението по пътищата, тъй като намалява възможностите на водача да възприема нормално пътната обстановка и забавя неговите реакции.
Ето защо при установена концентрация на алкохол в кръвта от 0.5 на хиляда до 0.8 на хиляда и от 0.8 на хиляда до 1.2 на хиляда, ще се отнемат съответно 8 и 12 контролни точки. При повторно нарушения ще се отнемат 20 точки, а не 15, както сега. Когато водачът откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол в кръвта и/или с тест за установяване употребата на наркотични вещества и не даде кръвна проба, ще му се отнемат 15 точки вместо 12.
Запазва се размерът на отнеманите точки за управление на МПС, на което табелите не са поставени на определените места - 8 точки и за управление на МПС, което не е регистрирано по надлежния ред или е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер -10 точки.
Въвежда се ново нарушение, за което ще се отнемат точки - за движение в лентата за принудително спиране по автомагистрала - 10 контролни точки. Това е изключително опасно нарушение поради застрашаване живота на пътниците в спрелите принудително по някаква причина МПС-та и възпрепятстване движението на автомобилите от спасителните служби, в случай на тежко пътнотранспортно произшествие или друг инцидент.
Повече точки ще се отнемат на водач, който се движи в платното за насрещно движение по автомагистрала и скоростен път от 10 на 15 точки. Това нарушение, в условията на високи скорости, застрашава директно живота и здравето на хората, пътуващи според правилата. За повторно нарушение по предишните две нарушения е предложено да се отнемат 20 контролни точки.
Изпреварването е една от най-опасните маневри, като неправилното й извършване често завършва с челен удар. Опасността означава, че някой друг участник в движението е принуден да извършва спасителна маневра.
Затова, за неправилно изпреварване, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението се увеличават отнеманите контролни точки от 10 на 13. За нарушение на правилата за преминаване през железопътен прелез се увеличават отнеманите точки от 5 на 10, тъй като това е умишлено нарушение с много висока степен на опасност.
В тази връзка се завишава броят на отнеманите точки от 12 на 18 за превишаване на разрешената максимална скорост в населени места с над 50 км/час от водачи на МПС за обществен превоз на пътници и товари.