Днешният 22-и февруари отново ще приюти за празник в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн в Казанлък, ученици, преподаватели, бивши възпитаници и малки художници от цялата страна. По традиция на днешния ден училището отбелязва рождението на своя патрон. Награждаване на победителите в Деветия Национален конкурс „Наследници на Дечко Узунов“, посещение в Къщата-музей на художника, изложба с отличените в конкурса рисунки на деца от десетки места в България и художествена програма в Актовата зала, са сред събитията в днешния ден.
Академик Дечко Узунов, най-титулуваният български художник, е роден е в Казанлък, където първо е ученик на Чудомир. През 1919 г. е приет за студент в Държавното художествено индустриално училище (днес Национална художествена академия) в класа на проф. Петко Клисуров, също казанлъчанин. Когато общият курс на подготовка завършва през 1922 г. Узунов и състудентът му Иван Пенков, също от Казанлък, заминават за Мюнхен на специализация при проф. Карл фон Маар. Под негово влияние двамата млади художници се запознават с творчеството на майстори като Рембранд ван Рейн, Диего Веласкес, Тициан,Петер Паул Рубенс, Макс Либерман, Франц фон Щук. По същото време в Мюнхен специализират и живеят и други млади български творци като Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Чавдар Мутафов, Николай Лилиев, Константин Щъркелов, Симеон Радев, Светослав Минков и други, които формират приятелското обкръжение на Узунов, а също и стават модели за портретите му.
След завръщането си в България завършва образованието си в Художествената академия през 1924 г., в класа на проф. Стефан Иванов, като му преподават и други майстори на четката – Цено Тодоров, Иван Ангелов, Никола Маринов. От 1926 г. работи като щатен художник в Министерство на просветата до 1932 г., когато започва да преподава живопис в Художествената академия. Извънреден професор е от 1937 г., а редовен – от 1942 до 1963 г. Сред учениците му са художниците Атанас Пацев, Георги Баев,Калина Тасева, Лика Янко, Мария Столарова, Светлин Русев, Георги Божков.
Участва в почти всички общи художествени изложби на дружеството „Родно изкуство“ в България и в чужбина (Белград, Пилзен, Ню Йорк, Атина, Берлин, Будапеща, Москва, Ереван, Хамбург, Виена). Прави шест самостоятелни изложби в София и по една в Казанлък и Сливен. В чужбина прави самостоятелни изложби в Белград, Букурещ, Будапеща, Москва, Париж, Базел, Мюнхен, Кувейт, Пекин.
Акад. Дечко Узунов има лично участие за разкриването в родния му Казанлък на Художествена гимназия, чиито възпитаници повече от 45 години дават своя принос в развитието на българското изобразително изкуство у нас и по света.