Честит празник, скъпи арсеналци!
Честит празник, уважаеми ветерани, колеги, партньори, приятели, съмишленици, съграждани!

За мен е чест и удоволствие да се обърна към Вас – всички от многохилядния колектив на „Арсенал“АД и „Арсенал - 2000“ АД, към колегите от Сдружение „Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров“, към нашите партньори от близо, далеч и още по-далеч по света, към нашите съмишленици, приятели, съграждани. След две пандемични години, в трудно време на кризи и изпитания, аз се радвам да Ви поздравя с празника на „Арсенал“, който посрещаме в неговата 144-та годишнина. 98 години от тази достолепна възраст, с която малко предприятия в България и по света могат да се похвалят, „Арсенал“ е неизменно свързан с Казанлък. И както винаги е било, той определя облика на града, на общината и на целия регион. „Арсенал“ АД е най-големият работодател в страната в сферата на машиностроенето, ключов фактор за развитието на българската индустрия. По мащаба на своите производствени възможности предприятието няма аналог в нашата страна. „Арсенал“ е световноизвестна фирма, с огромна продуктова листа, с висококачествена продукция, на челните места в световното оръжейно производство. И това се дължи на поколения арсеналци, свързали живота си със завода. Дължи се на всеки един от Вас днес – хората на труда, на професионализма и отговорността в работата.

Днес, когато по традиция отбелязваме фирмения празник, искам да ви уверя, че „Арсенал“ е в стабилно финансово състояние, има осигурени договори, осъществява мащабна инвестиционна политика, непрекъснато надгражда социалната си политика. През 2022 година, само за месеците от април до септември, четири пъти бе направено увеличение на работните заплати в дружеството. Така средната работна заплата надхвърля 1850 лева, което е значително над средната работна заплата в Старозагорска област. Социалните придобивки нарастват. Най-открояващите се от тях през тази година са увеличеният размер на ваучерите за храна на 200 лева всеки месец и в двоен размер за фирмения празник, за Коледа и Великден, безплатният транспорт за пътуващите от други населени места, допълнителните средства за отдалеченост, новите целеви финансови стимули за новопостъпили специалисти и работници, които са в размер от 1200 до 2000 лева. Продължават напълно безплатните ол-инклузив почивки на морето за работещите тук, което е над 10 850 човекодни годишно за сметка на „Арсенал“. Това са само част от мерките, които предприема ръководството, съгласувано с фирмените синдикални организации, за да получат работниците, специалистите и служителите на дружеството необходимата грижа и да се чувстват удовлетворени и пълноценни на работните си места.

Няма друга фирма в България, която има Алея на трудовата слава. От 2004 година до днес ние засвидетелстваме уважение към всички онези арсеналци, които със своя професионализъм и всеотдайност в работата допринасят за развитието на завода и за неговия просперитет. Тази година отново 51 души, излъчени от всяка структура на „Арсенал“ АД и „Арсенал-2000“ АД, получават нашето признание за своя принос и за принадлежността си към дружеството, която доказват със своя ежедневен труд.

Днес, когато посрещаме 144-ата годишнина на „Арсенал“ и 98 години от установяването му в Казанлък, искам да поздравя всички с празника на нашето дружество. Убеден съм, че за всеки един от нас „Арсенал“ не е само работно място, той е част от нашия живот, от миналото, от настоящето и бъдещето ни. Защото ние го градим – с упоритостта на нашите предци, издигнали завода върху пустото поле в южния край на Казанлък, с днешните ни постигнати амбиции да сме сред първите в света и с утрешните ни планове да бъдем още по-добри и по-успешни.

Арсеналци, бъдете живи и здрави – Вие и Вашите семейства!
Честит празник!


Инж. Николай Ибушев
Генерален директор на „Арсенал“ АД
Почетен гражданин на Казанлък
Основател и ръководител на МК „Алтернативата на гражданите“