Това каза днес пред ученици в Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ полк.проф. д.н. Димитър Недялков, автор на документалния филм за летеца-изтребител Димитър Списаревски. Преди 73 години, на 20 декември през 1943 г., поручик Димитър Списаревски загива по време на боен полет, бранейки небето над София по време на Втората световна война. Със своя самолет "Месершмит - Г-7" поручик Списаревски се врязва в четиримоторния тежък бомбардировач "Лебърейтър". За свалянето на бомбардировача и за проявения героизъм са му признати три въздушни победи и е произведен посмъртно в чин капитан.Филмът на полк. Недялков разказва за живота на Димитър Списаревски, който е роден точно преди 100 години, а загива една на 27. Пред учениците в Художествената гимназия той сподели, че поручик Списаревски е бил на възрастта на Христо Ботев, когато е загинал, предотвратявайки изсипването на 3 тона бомби върху София. Неговата саможертва може да се съизмери с делото на Ботев и Левски, но в друго технологично време, развълнавано сподели полк. проф. Димитър Недялков, който като военен летец знае цената на всеки полет в небето.


Учениците от Художествената гимназия започват да рисуват самолети, произведени в казанлъшката самолетна фабрика в периода 1927-1947 година. Изложбата от рисунките ще бъдат експонирани във Военна академия „Георги С. Раковски“ през август 2017 г. по случай 90 години от създаването на самолетната фабрика в Казанлък от чешката фирма „Аеро – Прага“.


По-рано днес бе почетена паметта на поручик Списаревски пред Паметника на загиналите летци от Казанлъшкото военно-въздушно училище, намиращ се в двора на Гарнизон-Казанлък. За подвига на Димитър Списаревски и ролята на ВВС говори Добромир Тотев, постоянен секретар на Министерството на отбраната. Венец и поздравителен адрес бяха поднесени от името на камандира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. Цветя поднесоха бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61 Стрямска механизирана бригада, главен комисар Стоян Колев, началник на Областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Стара Загора, представители на Съюза на запасните подоофицери в Казанлък, граждани, ученици от ОУ „Никола Вапцаров“ и Художествената гимназия.