До 2050 г. ще намалее консумацията на кафе, шоколад, вино и бира

Някои храни са застрашени от изчезване в следващите десетилетия. Причината според учените – глобалното затопляне. Погрешно е да се смята, че то оказва влияние само върху топящите се ледници, повишаването на морското равнище и покачващите се температури. Изменението на климата се отразява и на селскостопанските култури, някои от които могат да изчезнат до 2050 г.

Кафето

Най-бързо се повишават температурите в зоната около екватора, където се отглежда и най-много кафе. Кафеените дръвчета от сорта Арабика дават 75% от световното производство на кафе. Те са податливи на гъбата Hemileia vastatrix, която предизвиква гниене на растението. При повишаване на температурите тези гъби ускоряват развитието си още повече. Изследвания предвиждат изчезване на кафето от сорта Арабика в Никарагуа и Мексико в рамките на следващите десетилетия точно по тези причини.

Шоколадът

Високите температури в Африка оказват влияние върху какаовите насаждения. Седемдесет процента от какаото се произвежда в западна Африка, където температурите се увеличават с 2,3%. Това намалява добива на какао. Така това определя увеличаването на цената на какаото и до 2050 г. шоколадът, чиято основна съставка е какаото може да се превърне в лукс.

Виното

От температурните промени се повлиява и гроздето. То вече узрява по-рано и съдържа повече захар и по-малко киселини. Ако това се запази като тенденция френските винопроизводители считат, че ще изпаднат в т.н. „технологичен излишък“.

Бирата

Климатичните промени атакуват и хмела – основна съставка в производството на бирата. В момента се разработват сортове, устойчиви на по-високи температури. Ако не се разработят и по-ефективни системи за напояване, любителите на бирата ще трябва да намалят консумацията й.

Плодовете

Меките зими в последните години водят до по-слаба реколта и при плодовете – праскови, сливи, кайсии, круши.
Увеличаването на температурите води и до увеличаване на популацията на насекомите, унищожаващи бананите. Това предизвиква особени затруднения на земеделските производители в Коста Рика.