Подправка от Казанлък влезе в японско кулинарно предаване

Българската подправка самардала, която от детството си познаваме със специфичния аромат върху филията с масло, вече е кулинарна „звезда” в предаване, което ще бъде излъчено по японска телевизия. Специален екип, воден от нежната Мисато Оканея, пристигна в града на розите, за да снима ястия, приготвени с билки и по-специално – със зеленото ухание самардала. След като миналата година тя публикува в сайта cookpad.com рецептите на яйца по панагюрски и таратор, приготвени в кухнята на фамилия Маргарита и Стефан Папукчиеви, тази година Мисато доведе цял телевизионен екип в гостоприемния дом на известния кулинарен блогър от Казанлък Недялка Колева. В два снимачни дни пред камерата Нели Колева, чийто блог „Храна за душата” (Food for the soul) се радва на огромен интерес, приготвя български ястия, в които се използва самардала - подправка, добре позната в Казанлъшко. Заедно с нея пазарува от сергиите на Централния пазар и готви и авторката на предаването Мисато Оканея.

Студена доматена супа със самардала и крема сирене, издържана в цветовете на българския национален флаг, сандвичи с разнообразни екологични продукти, салати, както и други ястия, позволяващи използването на ароматната подправка, са приготвили пред зоркото око на оператора домакинята и нейната далечна гостенка. Цели 10 часа готвене с използване на ароматната билка са отделили двете дами в кухнята на кулинарния блогър, където се ражда фантастичната „Храна за душата”.

„Идеята на Мисато Оканея е да се представи балканската кухня със свежи сезонни продукти, като рецептите да бъдат лесно изпълними, защото японците са твърде заети и нямат много време за готвене на сложни ястия. Освен това, да се използват продукти, които биха могли да се намерят и на японския пазар”, обяснява интереса на японката към българската кухня и по-специално към българските билки, които растат в Казанлъшкия край. Момичето от Токио било безкрайно впечатлено от факта, че в двора си Нели Колева отглежда различни билки, които използва като подправки, както и от кехлибареното грозде на асмата, от което можеш да си откъснеш само като протегнеш ръка. Мисато била впечатлена и от Централния пазар, където едни и същи български плодове и зеленчуци имали различни размери – например прасковите и доматите. Това за нея било необичайно.

„Самардалата е чудесна, придава съвсем различен вкус само като го сложа на хляба, суровите зеленчуци или сиренето, а и боядисва маслото върху филийката хляб. Това е като фин пясък, който е взел магията на билката - разказва Мисато Оканея в сайта cookpad.com, когато описва рецептата на казанлъшката доматена супа със самардала и крема сирене. – Храната става вкусна и се приготвя по метода „готвене без готвене”.За своята любезна домакиня Мисато Оканея показва една тънкост в японската кухня – приготвянето на ориза „онигири”. Техниката за неговото готвене е по-различна от нашата, а още по-интересно е оформянето на оризовите триъгълничета. Това се получава при едно специфично сгъване на дланта с определено количество ориз и вместо с кръгла форма оризът става триъгълен, като пирамидка. А овкусен с уханната самардала наистина е невероятен.

Освен с рецептите на кулинарния блогър от Казанлък Нели Колева, Масато Оканея си тръгва от България с рецепти за хляб от Русе, за лютеница от Дряново и с керамични съдове от Троян. И ще я очакваме отново в Казанлък, защото мечтата на журналистката е да приготви заедно със своите домакини продукти от свежи цветове на прочутата маслодайна роза. Още едно кулинарно предизвикателство и още уникални български рецепти в Страната на изгряващото слънце.