Почва групов лов на свине заради чумата

От днес, а не от 1-ви октомври извънредно се разрешава груповият отстрел на диви свине. Новата мярка става с изрична промяна в Закона за лова, направена от депутатите., по инициатива на представителите на "Обединените патриоти".

Ранното начало на лова и изкарването на ловните дружинки в планините е като превантивна мярка срещу влизането и разпространението на опасното заболяване африканска чума по свинете. Изключението за лолуване на диви свине ще важи до края на тази година.

Много ловци обаче са скептични, че тази мярка ще има ефект за справяне с чумата по свинете. Те са на мнение, че дори може да се стигне до непредвидими последствия .

Междувременно ловците излязоха с предложение за решаване на проблема, не с групов, а с индивидуален лов. мотивите, че при груповия се рискува живота и на други животни- сърни, зайци, елени има и риск хората.


Ловните дружинки са длъжни да вземат проби от отстреляните животни, които ще бъдат проверявани за вируса на заболяването. Експерти от БАБХ ще обучат по двама души от всяка ловна дружинка за правилното вземане на пробите за анализ.

„При 2557 ловни дружинки в България това са приблизително 138 078 ловни излета, като при минимален отстрел на едно животно ще се достигне до желаното редуциране на популацията със 111 367 броя диви свине по възможно най-бързия начин предвид непосредствената заплаха от проникване на заболяването на територията на страната“, смятат вносителите.
При разпространение на заразата във вътрешността на страната се счита, че загубите в сектора ще са за над половин милиард лева.