Финландски специалисти са изчислили, че идеалната отпуска, за да може човек да се избави от офис-стреса, е между 8 и 11 дни. за това пише в. "Метро", цитирано от Дарик радио.
Екип от университета в Тампере стига до извода, че ако се откъснем от работното си място за ден-два, това време е прекалено малко, за да може човек да се "изключи" от работния си режим.

Ако отпуската ни е над две седмици, тогава пък се получава обратният ефект. Служителите започват да се тревожат за натрупалата им се в офиса работа и как ще могат да се справят с нея.
Така достигат до извода, че идеалната продължителност на почивката, която да не предизвика у нас стрес, породен от работата, трябва да е между 8 и 11 дни.
Според финландските учен, здравословното и психическото ни състояние рязко се подобряват след началото на отпуската ни, като кулминацията настъпва на осмия ваканционен ден.

В България масовата почивка, която имат трудещите се е 20 дни. В частния сектор обаче отпускът е не повече от 14 дни, а има и места, където трудно човек може да си позволи почивка повече от седмица.
Един от начините, ползват за "хитруване" доскоро, с цел увеличаване на отпуска, бе болнични, но поредица от работодателски мерки на национално и местно ниво, се опитват да парират порочната практика.