На 9 януари 2019 година от 10.00 часа пред Паметника на Победата край село Шейново ще се проведе поклонение и поднасяне на цветя и венци по повод 141 години от епичните боеве и извоюваната победа от руските воини и българските опълченци над османската армия.

От 11.00 часа същия ден в град Шипка в храм „Рождество Христово” при Шипченския манастир ще бъде отслужена Заупокойна молитва и ще бъдат поднесени цветя в знак на признателност пред подвига на героите, загинали за Свободата на България.

Шейновска битка е заключителното усилие на Южния руски отряд за разгрома на Централната османска армия в Руско-турската война 1877-1878 година. Бойните действия при Шипка-Шейново започват на 8 януари 1878 г. Частите на генералите Скобелев и Мирски трябва да атакуват едновременно, но тежките зимни условия забавят колоната на ген.Скобелев. На този ден авангардът му успява да проведе само демонстративна атака срещу Шейново. Колоната на ген. Мирски започва превземането на турския лагер. Първоначално в атака тръгват баталъоните на 4-та стрелкова бригада. След като успяват да превземат първата укрепена линия, те правят опит за атака и на втората линия неприятелски укрепления. Ген. Мирски провежда няколко атаки срещу нея, но не успява да я превземе.

На 9 януари започва решителният бой за овладяване на Шейновския укрепен лагер. Вейсел паша атакува частите на ген. Мирски. В боя се включват Углицкия, Суздалския и Владимирски полкове, както и опълченците от Пета Опълченска дружина. Войските на ген. Мирски завладяват село Шипка и турската армия се оказва обградена. На обяд ген. Радецки предприема фронтална атака по стария шипченски път в посока на противниковите укрепления под Орлово гнездо, но среща силен отпор от страна на турските сили. Тази спряна атака на русите в планината по никакъв начин не блокира така добре проведената военна операция на Скобелев и Мирски.

Преодолели всички трудности, руските воини и българските опълченци се сражават до момента, в който принуждават корпуса на Вейсел паша да капитулира.

Шейновската битка завършва с пленяването на цялата Централна османска армия - 3 паши, 765 офицери и 22 000 войници. Броят на убитите и ранените е 4000 души. Турция се лишава от най-боеспособната си армия към началото на 1878 г. Окончателно е разкъсана отбранителната турска линия по Стара планина. Открит е пътят за настъпление в Тракия и към Цариград.

Руските полкове и българските дружини дават 1016 убити и 3869 ранени бойци. С цената на неимоверни усилия, в люта битка с противника и с природните стихии Шипченският отряд на руската армия удържа прохода през ледената зима на 1878-а. Казанлък е свободен, а извоюваната победа при Шипка-Шейново е ключова за изхода на Руско-турската Освободителна война.

В условията на продължаващото руско настъпление по долината на Марица Високата порта е заставена да започне преговори за примирие и малко по-късно се стига до подписването на Сан-Стефанския мирен договор.