Опълченци от Шипка и доброволци от Сливница участват в народното тържество по полагане на първия камък на механо-техническото училище в Казанлък. Датата е 18 октомври 1925 година.

Общоградското шествие, преминало през града с военна музика и знамена, се води от министъра на войната ген. Иван Вълков. Тука са кметът на града и председател на Строителния комитет Дечко Христов, окръжният управител Ставро Андреев, главният секретар на министерството на търговията Соколов, началникът на професионалното образование Васил Ранков, народният представител Петко Стайнов, Казанлъшкият общински съвет, член на който е Константин Бозвелиев, представители на редица държавни органи, гражданството. Върху пергаментова хартия в 3 екземпляра е записан актът за постройката, като единият от тях е поставен в основния камък на сградата.


Училището се изгражда по волята на дарителя - казанлъчанина Иван Хаджиенов, който завещава 1 милион златни лева за построяване на занаятчийско училище в Казанлък. Парите са внесени в Министерството на народното просвещение през 1923 г.

Иван Хаджиенов


По искане на министъра на войната ген. Иван Вълков през 1925 година държавата отпуска още 1.5 милиона лева, които се прибавят към дарението, за изграждане на професионалното училище.

Първият план-проект на механо-техническото училище е на арх. Атанас Донков, автор на проекта на Паметника на Свободата на вр. Шипка.


Идеята на строителите на механотехникума е била учениците не само да се обучават, но и да произвеждат машини, които да се продават. Дори е била замислена ж.п. линия да свързва училището с гарата, за да се превозва произведената продукция. И наистина възпитаниците на първите випуски са произвеждали стругове, които са били продавани. По-късно в техникума са произвеждали бормашини и също са ги продавали.


Също така в началото учениците са внасяли определена такса за обучение, която в края на годината им се възстановявала. Първият випуск завършва през 1928 година и абитуриентите, ентусиазирани от успешното завършване, се отказват от внесената гаранционна такса, като с тези средства се закупува оборудване за работилниците.


Инж. Иван Тошков е първият директор на механо-техническото училище. За 91 години от съществуването му общо 15 са неговите директори, като най-дългогодишен е инж. Христо Гъдев. Над 20 000 са учениците, завършили механотехникума в града на розите, голям процент от които са продължили образованието си във висши учебни заведения и са заемали отговорни постове в региона и в страната.

Ексдепутатът и бивш директор на „Арсенал” Иван Иванов, директорът на „Капрони” Любомир Дянков, екскметът Стефан Дамянов, директорът на „Алианц България” в Казанлък Денко Денков и много други наши съвременници са възпитаници на ПГ „Иван Хаджиенов”.


Главният конструктор на „Мазерати” Людмил Чавдаров, Калин Добрев, професор в САЩ, директорът по техническите въпроси на „Арсенал” АД Христо Стрешков, младият изобретател Георги Чипов, който създаде „Умна ръка”, спечели престижни международни конкурси и когото FORBES-България отличи като проспериращ млад предриемач, и още много други са гордостта на училището.


В момента в ПГ „Иван Хаджиенов” учат 372 ученици в 14 паралелки дневно обучение и 3 паралелки – задочно. Учителите са 28, настоящият директор е Мариана Демирева. Приемът в професионалната гимназия след 7 клас е по специалностите „Строителство и архитектура” и „Компютърна техника и технологии”, а след 8 клас – „Машини и системи с цифрово-програмно управление” и най-новата специалност „Мехатроника”.


Преди две години сградата на училището бе изцяло обновена - санирана и ремонтирана със средства по проекти, субсидия от държавата и пари от делегирания бюджет на училището. Гимназията работи по редица иновативни проекти, включително и с международно участие, а учениците и учителите непрекъснато организират интересни събития като месец на специалностите, различни състезания, екоинициативи.


ПГ „Иван Хаджиенов” е едното от двете училища в България, където се прилага проектът „Домино” за дуално обучение. Към момента по Българо-швейцарската програма за дуално образование се обучават 20 ученици от 11 клас, а фирмите в Казанлък, които са заложили на подготовката на професионални кадри още от ученическата скамейка, са „Арсенал“АД, „М+С Хидравлик“ и „Гуала клоужърс тулс“.


Почти като преди 91 години, когато шествие преминава през града, за да се положат основите на механотехникума, на 22 април по улиците на Казанлък ще преминат ученици от всички специалности, техните преподаватели и гости от други училища. Празничното шествие, наречено „Парад на професиите”, е кулминацията в тазгодишните тържества по случай годишнината на училището.