Изявената българска шахматистка и за наша гордост – казанлъчанка, Петранка Драганова донесе нова победа за Казанлък и цялата област Стара Загора.

В оспорвана надпревара с доказани състезателки по шахмат, като представителките на Украйна, тя спечели първото място и златен медал в индивидуалното състезание по шах на 12-ата международна спартакиада, организирана от Синдиката на на българските учители. Петранка Драганова и Диана Димитрова спечелиха първото място и златен медал и в отборното състезание по шах в спартакиадата, като се състезаваха от името на Общински детски комплекс „Св. Иван Рилски” – Казанлък.


Сбъдна се мечтата ми да участваме в международна учителска спартакиадаи да защитим името на Казанлък като един от шахматните градове на България. В случая ние доказахме силата си в тази дисциплина и на международното поле, особено след като оставихме изключително добрите състезателки от Украйна след нас”, каза веднага след завръщането си победителката Петранка Драганова.

Драганова е известно име в шаха в Казанлък и България. През месец май т.г. тя стана републикански шампион по шах в индивидуалните състезания в група сеньори. На 8 и 9 юли казанлъчанката донесе още едно златно отличие за града на розите. Отборът на Шахматен клуб „Казанлък 21” в състав Петранка Драганова и Диана Димитрова се завърна с първо място и купа от Държавния шампионат по шах в отборното състезание в група сеньори.

Спартакиадата за учители, която се проведе от 12 до 17 юли в курорта „Св. Константин и Елена” във Варна, събра 25 отбора с над 450 участници от различни страни. Спартакиадата с международно участие се проведе за 12-а поредна година и е организирана от СБУ с активното съдействие на председателя на синдиката Янка Такева. Надпреварата премина под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов, на президента на КНСБ Пламен Димитров и на председателя на Европейската комисия на образованието Мартин Ромер.

Общо 16 учители от Старозагорска област участваха в спартакиадата, като се състезаваха в дисциплините шах, тенис на маса, петанк, дартс, плуване. Най-високо отличие спечелиха казанлъшките представителки в отбора – Петранка Драганова и Диана Димитрова, които се завърнаха със златни медали. Координаторът на СБУ – Стара Загора Иван Поров изказа и личната си благодарност към кмета Галина Стоянова, благодарение на която финансово е било обезпечено участието на двете състезателки от Казанлък в спартакиадата. Като цяло отборът на Старозагорска област се класира на 5-о място.