Петър и Павел – апостолите, които не си приличат
На 29 юни църквата почита паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден. Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени „първовърховни престолници и вселенски учители".

Прославяйки ги на една дата, Църквата сякаш иска да ни напомни за разнообразието от човешки характери и пътища, които водят към Бога. Двамата апостоли са наречени „първовърховни”. Петър е един от най-близките ученици на Христос по време на Неговия земен живот, а Павел не присъства в евангелските събития. Той започва да проповядва доста по-късно и дори не е „официално утвърден“ като един от дванадесетте апостоли.
Симон, по-късно наречен Петър, както и брат му Андрей, са обикновени галилейски рибари. Галилея е най-отдалечената от Йерусалим палестинска област по онова време. Да си рибар – тогава е била най-обикновената и непривлекателна професия. Рибарите извършват своя улов на Галилейското езеро, предимно през нощта, така че често сънят не им достига; мирисът на риба се просмуква в кожата им; доходите им са твърде непредсказуеми...

Павел, или по-точно, Савел (това е името му, преди да се обърне към Христос) принадлежал към тогавашния елит. Роден е в елинистичния град Тарс, столица на провинция Киликия; произхожда от Вениаминовото коляно, както и от цар Саул, в чест на когото е кръстен. Още с раждането си той получава римско гражданство.Получава образование в Йерусалим. Савел принадлежи към фарисеите – ревнители на Закона, които се стремят да изпълняват точно всички негови изисквания, както и всички „предания на старците“.

В живота на Петър и Павел има преломен момент, който ги превръща в онова, което те са.

По пътя за Дамаск на Савел се явява възкръсналият Христос и го пита: „Савле, Савле, що Ме гониш?“. От това събитие нататък апостолът вече не живее собствения си живот, а го посвещава в проповед за Онзи, Чийто яростен гонител е бил доскоро. Свети Павел проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания.

За Петър повратна точка става отричането. В навечерието на разпятието той обещава на Христос, че дори под смъртна заплаха няма да Го изостави, но Спасителят му отвръща: „Истина ти казвам, че тая нощ, преди още петел да пропее, три пъти ще се отречеш от Мене“... И Петър някак незабележимо се отрича от Христос, без сам да усети. От собствен опит първият от апостолите разбира колко лесно можеш да станеш последен. След възнесението Петър разпространявал християнството в Сирия, Кападокия, Галатия и Понт. Свети Петър е райски ключар и пазител на райската градина.

На днешния ден именици са всички, наречени Петър, Павел, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.