Председателят ще е от ГЕРБ, секретарят - от БСП, а Реформаторският блок, Атака и ДПС няма да оттеглят кандидатурите си за заместник-председателските места

Проведените консултации за определяне на Районната избирателна комисия за 27-и Старозагорски избирателен район във връзка с предстоящите избори за президент и вицепрезидент на България и на националния референдум на 6 ноември не доведоха до пълно съгласие относно състава на комисията. Ябълката на раздора между представителите на политическите партии, влизащи в състава на 43-ото Народно събрание, се оказа заместник-председателското място в РИК.

Съгласно решението на ЦИК, общият брой членове на Районната избирателна комисия за Старозагорски избирателен район е 17, включително председател, двама заместник-председатели и секретар. ЦИК определя и съотношението между партиите и коалициите от партии в районната комисия.

Представителят на ГЕРБ Емил Христов, председател на ОбС-Стара Загора, предложи за председател на РИК Теодора Крумова-Желева. Неговото предложение беше прието със съгласие от страна на останалите политически сили. Съгласие беше постигнато и за кандидатурата за секретар на РИК – тази на Веселина Андреева от коалиция „БСП лява България”. За кандидати за заместник-председатели на РИК обаче бяха посочени три имена – Десислава Кънева, предложена от „Атака”; Татяна Чанкова, предложена от „Реформаторски блок”, и Междну Халид, предложен от ДПС. От коалиция АБВ и коалиция „БСП Лява България” заявиха, че подкрепят предложението на ДПС за Междну Халид. От коалиция „Патриотичен фронт” подкрепиха предложението на „Атака” - Десислава Кънева. Тъй като решението на ЦИК отрежда за РИК-Стара Загора две зам.-председателски места, съгласие не беше постигнато. Областният управител инж. Георги Ранов, под чието ръководство се проведоха консултациите, призова участниците в консултациите да се разберат помежду си, но от „Реформаторски блок”, „Атака” и ДПС обявиха, че настояват за своите кандидати и няма да ги оттеглят.

Най-късно до 11 септември в ЦИК ще бъде изпратен протоколът от консултациите с предложенията за състава на РИК. Тъй като не беше постигнато съгласие, ЦИК ще назначи РИК въз основа на направените предложения на партиите и коалициите и при спазване съотношението между парламентарно представените политически сили в 43-ото НС.