Памет за Цветанка Христова


Паметна плоча на казанлъчанката Цветанка Христова вече посреща спортисти и зрители на стадион „Севтополис”. Плочата е поставена днес, в деня на нейното рождение, на сградата на стадиона, където самата тя е тренирала под ръководството на именития Петър Рахманлиев.


За тази идея на Инициативен комитет с председател Атанас Атанасов информира още в началото на месец януари сайтът www.zakazanlak.bg, доста преди да бъде официално внесено предложението за разглеждане в Общинския съвет и той да се произнесе.


С поредица от публикации сайтът изрази подкрепата си за тази родолюбива инициатива и определено подготви почвата на обществените нагласи за каузата, чиято реализация се бе проточила близо две години във времето назад. Защото Цветанка Христова заслужава признанието на своите съграждани, макар и засвидетелствано със скромна плоча от черен гранит. На 23 февруари общинските съветници подкрепиха предложението, после бе обявено място за събиране на дарения и накрая плочата стана факт.


Откриването се случило днес, в късния следобед на 14 март. Похвално е присъствието на Петър Рахманлиев, нейният треньор, на Инициативния комитет, на автора на проекта Цеца Виткова, на близките на състезателката, на кмета и на омбудсмана на община Казанлък...


Но не е похвален фактът, че медиите, които напълно добросъвестно и със сърцето и душата на журналистите в тях подкрепяха тази прекрасна инициатива, разбраха за събитието постфактум, от официално прессъобщение. Някак си не върви, събития като това, без да е мащабно, но е достатъчно общественозначимо, да бъдат обявявани след като приключат. Някак си не изглежда уважително нито за личността, в чиято памет се правят, нито за гражданите, които са част от живота и историята на своя град.