Посланикът ан България в Израел Румяна Бъчварова връчи почетния знак “Златна лаврова клонка” на българското Министерство на външните работи на трима израелски граждани, представители на израелската делегация в Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

Това съобщава на сайта си Министерството на външните работи на България.

Мероприятието се състоя в навечерието на Петия Световен форум за Холокоста, планиран на 23 януари в Ерусалим по повод 75-годишнината от освобождаването на лагера Аушвиц - Биркенау.

Наградени бяха посланик Ран Яаакоби, директор на Отдела за борба с антисемитизма и възпоменание на Холокоста в МВнР на Израел и съръководител на израелската делегация в МАВХ, д-р Йоси Гевир, директор за международни връзки в Института Яд Вашем и съръководител на израелската делегация в МАВХ и г-жа Ришел Буд Каплан, директор на Департамента за Европа в Международното училище на Яд Вашем и член на израелската делегация в МАВХ.


Те бяха отличени с най-високата награда на Министерството на външните работи по предложение на вицепремиера и министър на външните работи г-жа Екатерина Захариева, заради особените им заслуги в процеса по присъединяването на България към МАВХ. През ноември 2018 г. България бе приета като пълноправен член на МАВХ.

На церемонията по награждаването присъства и президентът Румен Радев, който бе на посещение в Израел за участие в Петия Световен форум за Холокоста.

От името на наградените г-жа Буд Каплан благодари на българското Министерство на външните работи и изрази желанието им да продължат активното сътрудничество между България и Института Яд Вашем за съхраняването и популяризирането на историческото наследство на Холокоста.

Президентът Румен Радев поздрави наградените израелски граждани и подчерта, че спасяването на българските евреи през Втората световна война е ярък пример, който може да служи за вдъхновение в борбата срещу антисемитизма, ксенофобията и расизма.