Отлагат, засега, Чудомирови празници ‘2020

Чудомирови празници ‘2020 в Казанлък се отлагат засега, както и останалите културни събития на територията на общината като кино, театър и други, във връзка с усложнената ситуация с COVID-19. Планираните спортни събития ще се провеждат без публика. Забранява се провеждането на масови мероприятия с участието на деца. Това са част от превантивните мерки, набелязани днес от разширения състав на Общинския кризисен щаб, свикан от кмета Галина Стоянова. Щабът ще координира серията от мерки за превенция на заболяването от COVID-19. Те са на сайта на Община Казанлък в Заповед № 331 от 9 март 2020 г. на Кмета на Община Казанлък.

Приемът на граждани в общинските административни структури ще става само във фронт офисите, а заявления, жалби, предложения и други ще се приемат по електронен път. Отменят се приемните дни на кмета, неговите заместници и кметовете на кметства. В социалните центрове и домове се въвеждат засилени санитарни мерки. Препоръчва се частните занимания в школи, клубове и други временно да се преустановят. Всякакви събирания на големи групи от хора на закрито, включително репетиции, извънкласни форми на обучение и други публични изяви, се забраняват.

Уведомени са управителите на големите търговски вериги магазини в града – да извършват няколко пъти на ден дезинфекция на клиентските пространства.

Автогарата ще бъде ежедневно дезинфектирана. Автобусите на градския транспорт ще бъдат дезинфектирани всяка вечер.

Остава засиленият филтър и дезинфекция в детските градини и ясли на територията на общината.

Задължителните мерки за превенция ще бъдат отпечатани и разлепени на всички обществени сгради за информираност на гражданите.

Председателят на Общински съвет-Казанлък предлага комисиите на местния парламент да разглеждат материалите за предстоящата сесия неприсъствено, а самото заседание да се проведе в ограничено присъствие - на общинските съветници и представители на Общината.

Още от вчера, 8 март, Министерството на здравеопазването издаде заповед, с която се преустановяват културни мероприятия на територията на всички области в страната. Заповедта е като превантивна мярка срещу разпространението на грип, остри респираторни заболявания и възможни случаи на COVID-19. С нея се преустановяват всички масови мероприятия, в това число културни и спортни, не само в областите Габрово и Плевен, където са регистрирани случаи на заразени с новия коронавирус, но и на територията на цялата страна. В това число организираните мероприятия и програми на кина, театри, концертни зали, музеи, галерии и други. Заповедта на министъра на здравеопазването е в сила до второ нареждане.

Добрата новина за област Стара Загора към момента е, че всички изследвани досега проби за COVID-19 са отрицателни.