Музей на водостнабдяването и канализацията бе открит в областния град Стара Загора. Музейната експозиция се намира на територията на Градската пречиствателна станция за отпадни води. С помощта на макет на урбанизирана територия и на интерактивна 3D визуализация е представено функционирането на водоснабдителната и канализационната система по пътя на водата. Експозицията ще запознава посетителите с дейностите, които изпълнява ВиК дружеството. Те ще могат да проследяват къде и как се добива водата, как се транспортира тя до населените места, кои са основните елементи на една водоснабдителна и канализационна система и какво представлява един цялостен план на ВиК мрежата в градска среда.

Музеи на водоснабдяването и канализацията, освен новооткрития в Стара Загора, са обособени във Варна, Смолян и Пазарджик. Идеята е те да се превърнат в постоянен образователен център за придобиване на навици от страна на потребителите за отговорно отношение към водата и опазването на околната среда.

Заместник областният управител Димитър Драчев поздрави присъстващите на събитието с новата придобивка и пожела успех на ВиК в проектите, които тепърва ще се реализират в Старозагорска област, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Част от тези проекти ще се осъществят и на територията на община Казанлък.