В най- страстните дни на завършващото поредно футболно Евро 2016, се оказва, че Казанлък също има своя малък, малък и провинциален, но останал в историята международен първи футболен принос. при това на цели 71 години .
Първият международен футболен мач в Казанлък се играе на 26 септември от 16 часа през 1945 година. Мястото на двубоя е игрището на „23 Пехотен Шипченски полк“.
За това разказва в спомените си спортният ветеран и бивш арсеналец Малчо Иванов, любезно предоставени за новия брой на вестник „Трибуна Арсенал“.

Двубоят е между отбор на Държавната военна фабрика и сборен отбор на съветската войскова част, временно установена тогава в Казанлък, с комендант капитан Срелцов. Именно по негова идея и предложение се провежда първата международна футболна среща в Казанлък.
Преди това съветските войници ритат с ученически отбор от местната гимназия - в свободното си време и за удоволствие.
На терена от името на Държавната военна фабрика на 26 септември, преди почти 71 години, излизат: Никола Сукманджиев, Костадин Келчев, Никола Иванов с прякор Варната, Петко Птичката, Лалю Радев, Иван Севлиевица, Иван Атанасов, Андрю и други. Срещата завършва с победа за съветския отбор, с резултат 2:1.
Казанлъшката спортна общественост и местните запалянковци тогава не приемат толкова леко победата от съветските войници и смятат, че играната на 26 септември среща е все пак с работнически отбор, а не със сборен отбор на Казанлък. Затова се решава да се играе втори мач с отбора на съветската войска, срещу сборен отбор на Казанлък. Тази втора среща е на 29 септември, също от 16 часа. Военна музика, много публика и тържествена обстановка предхождат мача.


По данни на Костадин Малчев, описани от Малчо Иванов, в градския казанлъшки сборен отбор тогава играят: Никола Сукманджиев, Иван Захариев, Иван Друмев, Георги Янев, който бил отличен централен нападател и вкарва два гола за отбора си, и други.
Мачът завършва при безалтернативна победа за сборния отбор на Казанлък, с резултат 4:2.

Седмица след победния казанлъшки мач сборната съветска войскова част поема за Унгария. Остават спомените от емоцията на първата официална футболна международна среща в Казанлък и многото приятелства.С принос за футболна памет от страна на Малчо Иванов, дългогодишен спортен деятел в "Арсенал"