Отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. В България той се провежда за 15 пореден път. По този повод е създадена инициативата „Май месец за мерене“ на Международната лига по хипертония. По този повод в много градове от страната се предприема измерване на кръвното наляганена желаещите на общодостъпни места, съобщават от БЧК.
Сърдечно-съдовите заболявания остават водеща причина за смъртността в света. Заболяваемостта от артериална хипертония в Европейския съюз е между 30 и 45%. В България такива заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация. От БЧК посочват, че по данни на Националния статистически институт заболяваемостта от хипертония на лица под 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45-65 г., т.е. – подмладяване на заболяването.
А ко не се лекува, високото кръвно налягане може да доведе до животозастрашаващи усложнения. За понижаване на риска хората могат да предприемат известни промени в начина си на живот или приема на храна, пишат от БТА.
Ето някои препоръки за здравословно хранене по случай днешния Световен ден за борба с хипертонията:
Една от промените, препоръчвана от експерти от британската Национална здравна служба, е в менюто да присъстват конкретни храни - черен боб, сладки картофи, спанак, диня и авокадо.
Като част от балансираното и здравословно хранене специалистите съветват да се консумират богати на калий хранителни продукти, които противодействат на неблагоприятните ефекти от солта върху кръвното налягане.
Полезен продукт срещу високо кръвно налягане са гъбите шийтаке.
Въпросните гъби са богати на химикала еритаденин, който блокира активността на ензим със съдосвиващо действие. Това е важно, тъй като когато съдовете се свиват, налягането на преминаващата през тях кръв се увеличава.
Някои други ядливи гъби като кладница, зимна припънка (енокитаке) и обикновена манатарка също съдържат еритаденин, но в по-малки количества.
За справяне с високото кръвно испански специалисти препоръчват за готвене да се използва зехтин.
Според експертите маслиновото олио е сред най-добрите готварски мазнини и не само може да допринесе за предпазване от високо кръвно налягане, но и да подобри общото здраве.
Благоприятният ефект на зехтина се дължи на съдържащите се в него полифеноли - група антиоксиданти с многобройни здравословни ползи. Въпросните вещества понижават оксидативния стрес, подобряват функциите на кръвоносните съдове и действат съдоразширяващо.
Срещу високо кръвно налягане диетолозите препоръчват редовно да се консумират 4-5 порции зеленчуци, които е желателно да са разноцветни с цел набавянето на различни хранителни вещества.
Комбинирането на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни с нискомаслени млечни продукти - мляко, йогурт, сирене, се свързва с по-големи ползи срещу повишено кръвно налягане, отколкото увеличеният прием само на плодове и зеленчуци.
Ядките и семената са богати на ненаситени мазнини, протеини, витамини и минерали, и са неизменна част от здравословното и балансирано хранене.
Изследване на канадски експерти отделно е установило, че продължителната работа увеличава риска от високо кръвно налягане
Авторите му от университета "Лавал" в Квебек са открили, че офис служителите, които прекарват 49 и повече часа седмично на работното си място, са със 70 процента по-голям риск от форма на високо кръвно налягане, известна като маскирана хипертония, отколкото работещите 35 или по-малко часа седмично. Скритата хипертония е високо кръвно налягане, което е неоткриваемо при рутинни прегледи и често остава недиагностицирано.