„Аз съм горд българин и искам да допринеса за доброто на България“ това каза казанлъчанинът и бивш възпитаник на Математическата гимназия, златният ученик на преподавателя по физика Теодосий Теодосиев инж. Петко Динев, на финала на специалния филм за него, който btv излъчи, със заглавие „От Казанлък до Космоса“ .
Документалният филм от поредицат „btv репортерите“ проследява пътя на инженер Петко Динев от родния град, през първия випуск на Математическата гимназия, първото злато по физика за България от международната олимпиада в Чехословакия през 1977 година, до сбъдването на мечтата му- да конструира специалин камери, с висока разделителна способност, с които човечеството да изучава Космоса.


Мечтата на казанлъчанина вече е факт:


Израелският космически апарат Beresheet, който от 4 април е в орбита около Луната, вече изпрати изображения на лунната повърхност, Както и на Земята от космоса. Камерата, с която те са заснети, е създадена от компанията на българския учен инж. д-р Петко Динев, който работи в САЩ, с българи в екипа си.
Създадената от инж. Петок Динев и екипа му камеар заснема изображения с 8 мегапиксела разделителна способност. Конструирана е така, че да издържа на температури от минус 40 до плюс 85 градуса, както и на изключително силни вибрации, и на 100 пъти по-високо ускорение от земното. Платките за нея са тествани в България, компонентите върху тях също са монтирани у нас.


В 20 минутния телевизионен разказ възпитаникът на Математическата гимназия и ученик на Тео разказва за предизвикателствата да създаваш технологии от бъдещето.


В лентата бяха показани и архивни кадри от фонда на гимназията в Казанлък, както и снимки от силните лични моменти в професионалиня път на световноизвестния казанлъчанин.
От 10 години инженер Петко Динев има изнесен офис в София на своята компания за индустриални камери. Към тях интерес проявяват както НАСА ,така и военната индустрия.
Той е сред създателите и на Центъра по био и нанофотоника "Джон Атанасов".