Властите на Великобритания са на път да премахнат всички останали ограничения, въведени с цел овладяване на коронавируса - включително изискването за спазване на социално дистанциране, носенето на маски за лице и препоръките за работа от дома, съобщава националният ежедневник The Times, като допълва, че разпоредбите ще бъдат заменени от „лична отговорност“ на 19 юли.
Министрите бяха насърчени за решението от „много, много“ ниския брой смъртни случаи от коронавирус и намаляването на броя на инфекциите, което повиши увереността, че може да се избегне нова, лятна вълна на COVID-19. Очаква се правителството в Лондон да потвърди в понеделник, че 5 юли е твърде рано за премахване на ограниченията, въпреки положителните данни, тъй като министрите искат да гарантират, че повече хора са получили вторите си дози ваксина.
Премиерът Борис Джонсън обаче е все по-оптимистичен, че всички останали ограничения може да бъдат облекчени на 19 юли.

В Гърция също предлагат сваляне на маските заради жегите и подобрената епидемична обстановка.
Гръцкото правителство подготвя отмяна на мярката за задължително носене на маски навън. Решението е свързано както с подобрената епидемична обстановка, така и с горещото време.
Температурите в Гърция надхвърлят 40 градуса. Най- засегната е континенталната част на страната, а също и островите в Йонийско море.
Продължава нахлуването на гореща вълна в страната. Вчера температурите на места са достигнали 40 градуса, а от днес, в продължение на няколко дни, се очаква дори да надвишат тези стойности. В няколко области от днес затварят училища. Прекъснаха работа фирми, които не могат да осигурят на работниците безопасна среда.
Медиите излъчват информация от Гражданска защита за спазване на предпазни мерки в горещите дни. Във връзка с жегата и съобразно добрата епидемична обстановка в страната, специалистите от съвета за контрол по разпространението на коронавируса призовават правителството незабавно да премахне мярката за задължително носене на маски навън.