Остава един работен ден за данъчните декларации

Остава само един работен ден за подаване на декларациите за физическите лица и плащането на данъка върху доходите, напомнят от Националната агенция за приходите. Крайният срок за това изтича на 30 април. От Агенцията информират, че електронната система да деклариране на доходите и плащане без такси ще работи до полунощ на 30 април.

Запазва се тенденцията повече от половината данъчни декларации за доходите на физическите лица да са подадени по интернет с ПИК на НАП или електронен подпис. До момента ПИК имат близо 600 000 лица, като данъчните очакват за пръв път през тази година броят на подалите документите си онлайн да е повече от този на избралите хартията.

И подаването на декларацията, и плащането може да стане електронно с банкова карта и без такси чрез електронна услуга на НАП.

Също до края на април се декларират авансовите данъци за първото тримесечие на 2019 г. най-често от упражняващи свободни професии, земеделци и наемодатели. Също до края на април самоосигуряващите се трябва да подадат осигурителната декларация 6, с която се определят окончателните вноски за социално и здравно осигуряване, припомнят още от НАП.

По информация на Economy.bg