Втора фондация в страната ще работи по превенцията на пътната безопасност у нас.
Това е учредената в Царево фондация на името на колоездача Евелин Дуков.

Зад фондацията стоят съпругата и сестрата на младия мъж, чийто живот се преобръща на 3 декември 2017 година. Тогава колоездачът е убит между Царево-Приморско от шофьор, употребил алкохол. Людмила Дукова и Даниела Анастасова с приятелската подкрепа на Кристина Иванова, увличат десетки свои съграждани в искането за справедлива присъда.
Всяко едно от делата, свързани с убийствоот на пътя баха съпроводени от мащабни протести на граждани, с искане за справедлива присъда.
Вследствие и на това, шофьорът, причинил катастрофата, отнела живота на 31 годишния Евелин, получи ефективна присъда от 17 години затвор заради смърт на пътя. Това е и най- високото наказание до момента за такова престъпление.
"Водихме битки всякакви. Битки с институции - делото тръгна след една година. Битки с промяната на закона, събирахме подписи, писахме законопроекти - внесохме го в Народното събрание. Чуха ни, ние станахме част от черната статистика, ние загубихме войната на пътя. Сега Евелин Дуков е име на справедливостта. Евелин Дуков ще е и име на превенцията. Евелин Дуков ще живее в делата ни!"
Това каза в прочувственото обръщение към уважилите поканата за учредяването на фондацията Даниела Атанасова, сестра за загиналия Евелин Дуков.

Едноименната фондация раздаде и първите си грамоти „Бяла лястовица“, с които благодарят за съпричастността и подкрепата на институции и личности. Сред отличените е и БНР-Бургас.
Жест на подкрепа и съпричастие към каузата на фондацията направи и художник-реставраторът Климент Атанасов.
В залата на читалището в Царево той откри своя авторска изложба от 33 творби, рисувани специално за събитието. Част от средства от продажбата на картините ще бъдат за финансиране работата на фондация за пътна безопасност „Евелин Дуков“.
Идеята на учредителите на фондацията е с тези пари да се закупят наркотестове за полицията.


Първата фондация за превенция на пътната безопасност бе създадена в Казанлък преди 13 години, с името "Стоп на войната по пътищата". Нейни инициатори тогава станаха близки на загинали при ПТП-та, които настояваха за по- високи и справедливи обезщетения за изгубените животи.



Източник: БНР Бургас