Осемгодишният Симеон – новата казанлъшка надежда в шаха
Осемгодишният Симеон Дичев от Шахматен клуб „Казанлък 21” с треньор и ръководител Петранка Драганова спечели пореден златен медал, този път в шахматния турнир „Първомай 2017” при децата до 8-годишна възраст. Младата надежда на казанлъшкия шахмат разби илюзиите на останалите 28 малки състезатели от София, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Свиленград, Димитроеград, Раднево и други градове. С 6 победи и само една загуба той изпревари втория с цяла точка, което си е безапелационна победа.

"Много се радвам за Симеон – сподели неговата треньорка Петранка Драганова. - Първото място и златният медал в турнира са много ценни за нас, защото, за да стигнем до такива успехи се трудихме много, докато другите деца играят и се забавляват през лятната ваканция.”

През юни т.г. Симеон Дичев се завърна в Казанлък със златен медал от 11-ото издание на турнира „Тракийско конче” в Стара Загора. Състезанието между бъдещите шахматни звезди на България бе открито лично от световния шампион и 9-кратен носител на отличието „Шахматен Оскар” Анатолий Карпов. На този турнир Симеон пребори 47 състезатели в своята възрастова група и спечели първото място. Той получи и личен автограф от великия Карпов.

През новата учебна година Симеон Дичев ще бъде във 2-ри клас в ОУ ,,Д-р Петър Берон" - село Овощник. Момчето тренира шахмат от 2 години в ШК „Казанлък 21”.

В състезанието „Първомай 2017” в групата млади шахматисти до 8-годишна възраст казанлъшкият клуб се представи с още един малък талант. Това е Тодор Пеев, който все още не е ученик. Легендата на казанлъшкия шахмат Петранка Драганова казва за него, че го е харесала още от детската градина, където е учила децата на първите стъпки в този спорт. Турнирът в Първомай е второ участие на малкия Тодор, в което той спечели 3 точки и половина и се класира 16-и, като остави след себе си 12 състезатели.