Осъдиха 19 души за съжителство с непълнолетни

Прокурорите от Районна прокуратура-Казанлък са наблюдавали 19 новообразувани досъдебни производства за съжителство с непълнолетни

19 лица са осъдени за престъпления по Наказателния кодекс, отнасящи се до съжителство с непълнолетни или склоняване към такова съжителство, информира пресцентърът на Апелативна прокуратура - Пловдив.

За първото тримесечие на 2019 г. Районна прокуратура-Казанлък е внесла за разглеждане от съда общо 15 прокурорски акта срещу 19 лица за престъпления по чл.191 от Наказателния кодекс. Те се отнасят за заживяване на съпружески начала на малолетен или непълнолетен с пълнолетно лице, както и за това, че пълнолетни лица - най-често родители на пострадалите, са склонили или улеснили непълнолетно лице от мъжки пол и лице от женски пол ненавършило 16 г. или 14 г. да заживеят съпружески, без да са сключили брак. От 19 новообразувани производства, 10 са бързи производства и разследването е проведено в рамките на седем дни.

На осъдените 19 души са наложени различни по тежест наказания. Срещу 10 лица е наложена „глоба“ на стойност 12 000 лева, ефективно „лишаване от свобода“ спрямо едно лице, условно „лишаване от свобода“ спрямо пет лица и „пробация“ спрямо едно лице.