На 19 май 2023 година от 19 часа в Държавна опера - Стара Загора, под диригентството на маестро Младен Станев, ще прозвучи "Миса Танго" от съвременния аржентински композитор Мартин Палмери.
"Миса Танго" (позната и като "Меса от Буенос Айрес") е пленително произведение, изтъкано от ритмите, мелодиката и страстта на тангото – огненият танц, чрез който можем да изразим чувствата си, всяко моментно състояние и емоция в живота, дори и религиозната си отдаденост. Универсалността на този популярен и обичан музикален езикдостига лесно до всички нас и ни прави съпреживяващи. Написана евърху латинския текст на месата - ясно послание, че човешката чувственост се изразява във всичко – и във възходите и спадовете на живота, и в любовта, и в страданието, както и в неизменната част от всичко – вярата ни. Произведението е създадено през 2006 г. и от тогава насам е спечелило популярност далеч зад пределите на родината си. Освен че е преминало през репертоара на почти всички филхармонични състави, ежегодно в различни европейски столици се прави фестивал с името на Мисатанго (тази година център на събитието е Берлин), който събира множество изпълнители и публика от цял свят.
Мартин Палмери е роден в Буенос Айрес през 1965 година. Получил е образование като инструменталист, певец, хоров, оркестров диригент и композитор, има изключително богато творчество в областтакакто на традиционните танцови форми, така и на мащабни оркестрови и кантатно-ораториални творби. Почти половината от времето си прекарва в концертни пътувания из Европа, много често именно ангажиран с интерпретацията като пианист и диригент именно на това произведение.