Одобрен е идейният проект за ремонта на Паметника на свободата Министерството на културата е одобрило без забележки идейния проект за ремонт на Паметника на свободата на Шипка. Това съобщи Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
До август трябва да е готов работния проект, който ще включва и количествено стойностна сметка на планираните дейности. След като той бъде одобрен и съгласуван, ще бъде обявена и обществена поръчка за изпълнител.
"За старт на реални ремонтни дейности на Шипка може да се говори най-рано от лятото на следващата година", счита Чавдар Ангелов.
Влагата, суровите климатичните условия, резките температурни амплитуди през лятото и зимата са сред основните причини за има нужда от ремонт. Експертно обследване на фасадата, направено миналата година, е показало къде проблемите са най-сериозни.
Въз основа на резултатите от него, проектът за консервация и реставрация на Паметника на свободата предвижда укрепване на фасадата. За целта ще бъдат подменени някои от камъните по облицовката, наново ще бъдат положени фугиращи смеси, като старите ще бъдат премахнати механично.
Така ще ограничим възможността влагата да се просмуква между камъните и да причинява проблеми.
Освен консервация и реставрация, проектът предвижда и възстановяване на оригиналния интериор на Паметника на Шипка, съобщи още Ангелов.