248 хиляди лева е общата прогнозна стойност на пакета от антикризисни мерки, който предвижда Община Казанлък от своя бюджет. В тази сума не са включени средствата при освобождаване от такса-смета на засегнатите търговски обекти за двата месеца на извънредно положение. Предложение за преструктуриране на общинския бюджет с тези средства в неговата разходна част ще бъде направено от администрацията за решение от Общинския съвет. Очаква се местният парламент да гласува до 15 април.

Антикризисните мерки бяха обявени от кмета Галина Стоянова в онлайн пресконференция.

С 26 800 лева от бюджета на Община Казанлък ще бъде закупен един респираторен апарат за общинската болница „Д-р Христо Стамболски”, а от дарителската сметка на Общината, която вече е 106 хил. лева, ще бъдат закупени още два респиратора и 5 апарата „Чек пойнт Кардио”, като общата сума е 70 540 хил. лева. Общинската болница ще закупи от своята дарителска сметка, която към момента е 82 хил. лева, още един респираторен апарат.

С 36 хиляди лева ще бъде субсидирана МБАЛ-Казанлък за екипите на първа линия, като на всички от този преден фронт ще се начислят по 1000 лева към работните заплати.

За работещите в Инфекциозното отделение на болницата ще се осигурят всички условия, като Общината оборудва 4 нови общински жилища, т.нар. резервни апартаменти, за да бъдат изолирани медиците от своите близки. Ще им се предоставя и храна.

30 хил. лева се отделят за подпомагане на самотно живеещо възрастни хора и самотни родители, които сами отглеждат децата си и не получават помощи от "Социално подпомагане" или от Бюрото по труда, за периода на извънредното положение, по одобрена процедура от Общинския съвет и служебна проверка от „Социално подпомагане”. Еднократното финансово подпомагане ще бъде в размер на 250 лева. Лицата, които получават социални помощи, няма да се ползват от тази мярка.

От 1 април ще се освободят от наемни вноски и такса тротоарно право ресторанти, кафе-автомати, клубове, обществени бани и други, които не са извършвали търговска дейност по време на извънредното положение, срещу представяне на декларация и служебна проверка. Патентният данък да бъде преизчислен за времето на извънредното положение за периода, през който не е извършвана дейност.

Юридическите лица, които ползват минерална вода за хотели, обществени бани и басейни, да бъдат освободени от плащане на годишното водно количество, пропорционално на периода на извънредното положение.

До 30 юни 2020 години да се удължи срокът за 5% отстъпка за такси битови отпадъци и данъци, дължими от физически и юридически лица, предлага още кметът на Казанлък.

За юридическите лица, засегнати от въвеждане на извънредното положение на 13 март, като хотели, ресторанти, кафе-аперитиви, столове, атракциони, бистра, игрални зали – да бъдат освободени от такси битови отпадъци за април и май и за месеците, в които не работят поради извънредното положение.

Средствата за покриване на 248 хил. лева за пакета от антикризисни мерки могат да бъдат осигурени от бюджета от фонд „Резерв”, съгласно Закона за защита при бедствия -100 хил. лева, предвидената субсидия към фондация „Чудомир” за „Чудомирови празници” – 20 хил. лева, от културния, международния и туристически календари на Община Казанлък – 58 хил. лева, и от издръжката на детските градини за вода, енергия и горива – 70 хил. лева.

Към 6-месечието приходите в общинската хазна ще спаднат с над 690 хил. лева, без да се предвиждат загуби от продажби при реализация на общинската програма, каза заместник-кметът по бюджет и финанси Драгомир Петков. Въведените мерки през април и май ще се отразят негативно върху приходите в различните сфери. Във връзка с това Община Казанлък предлага краткосрочен кредит от 1 милион лева, който ще ползва при необходимост. Моментът е подходящ за искане на такъв кредит, поради изгодните на този етап условия на банките. Кредитът ще се вземе след решение на Общинския съвет и ще бъде ползван при евентуален недостиг на средства, като буфер и при необходимост.