ОБНОВЕНА! Удължават ваканцията до Великден? С опция и до края на май
Тази вероятна хипотеза като развой на събитията е споделил в интервю пред Дарик радио просветният министър Красимир Вълчев.
По думите му, това удължаване на ваканцията, което да се слее и с празничните дни около Великден, е оптимистичен вариант за учебните заведения, които сега са в дистанционна форма на обучение - 95% от тях и другите- 5%, които са преустановил временно своята работа.

Министърът е споделил и песимистичен вариант - удължаване на ваканцията и дистанционна форма на обучение и през месец май.
Кой от двата сценария обаче ще се случи, ще зависи от развоя на епидемията и броя на заболелите от коронавирус.
Въпреки това министърът на образоването е категоричен, че "няма да има нулева учебна година, но ще се наложи сериозно преструктуриране и ще се вземат решения на момента, за да се навакса материал"
Това е така, защото във всяка една учебна програма има около 40 процента време за затвърждаване на материала и упражнения.

Вълчен е изразил и мнение, че в тази ситуация е възможно да се учи и в събота.
На учителите, преподаващи дистанционно ведомството на Красимир Вълчев вече препоръчва и ползването на асинхронна форма на обучение, което означава, че учениците могат да не стоят през цялото време пред компютъра, могат да получават задачи по мейл и да ги изпълняват през останалото време.

Междувременно преди час в официално качено указание до учителите от МОН се казва, че "ваканцията ще продължи поне до 13 април ", като се казва също, че учениците от 8 до 12 клас да са натоварени по 7 часа дневно.

От МОН съветват учителите да започнат, там където това не е направено, с преподаването на нови знания.

Препоръчва се още приоритетно да се залагат уроци по български език и литература, математика, природни науки, обществени науки, но това не отхвърля възможността да се включат и часове по чужд език или друг предмет, който за конкретния клас или випуск е от особено значение.

Според министър Вълчев и "след кризата ще продължи да се ходи на училище, независимо, че всички виждат, че е възможно обучение и от дистанция, тъй като е важна и социализацията.

Просветният министър е заявил, че "датите за матурите засега се запазват, но няма да се включва целият материал, има вероятност да се съсредоточим само върху темите от първия срок, като се мисли се и за изместване на датите.

Споделеното в интервюто по Дарик са само тези на министъра, към момента няма КАТЕГОРИЧНА официална информация за удължаване на ваканцията на учениците на сайта на МОН.
Съгласно заповед от 13-ти март за мерките при карантина на здравния министър Кирил Ананиев, учениците са във ваканция до 29-ти март.
В следващите няколко дни ще стане ясно дали се променя това положение.