ОБНОВЕНА! Пълен багажник сърце
Своеобразна бяла лястовица на надеждата отлетя днес за Пловдив с пълен багажник с надежда и добро.
Причината е голямо сърце, а поводът- голяма болка и надежда. На „Излишните“, които не са престанали да вярват, че доброто съществува и то има име.

В случая се Казва Златина Михалева, на 22години от Казанлък. Момичето, което е студентка във Великотърновския университет и част от състава на ОТК на Завод 0 / цех 169 в „Арсенал“ Казанлък, заедно съ своя приятел ще достави на семейство от Пловдив с две деца пари, хранителни продукти и всичко, което сърцати и добри хора, колеги и приятели на Злати от „Арсенал“ са успели да съберат само за седмица време, в помощ на болните от злокачествени заболявания двама родители и техните две деца.
За огромната драма и болка в семейството от Пловдив, което няма близки и отглежда само, въпреки тежките си диагнози две деца- момиче и момче на 8 и 16 години, разказа в проекта си „Излишните “ на 3-ти март журналистът Мартин Карбовски.
41 годишната Емилия Ликова и съпругът й Неджетин, въпреки тежките си диагнози, за миг не са престанали да вярват в изцелението си, не са изгубили надежда, крепейки се на битката за бъдещето на децата си и техният нормален живот. Драмата в дома на Емилия започва през 2012 година, когато е оперирана от рак на гърдата. В продължение на 5 години тя преминава през 4 операции, 20 химиотерапии и 30 лъчетерапии. От стрес страшната диагноза застига и съпругът Неджетин.
Семейството живее в огромен недоимък, но с достойнство приема тежкия си жребий и всички изпитания от това.

сн: ПИК- Емилия и децата й

„Нашата Злати е златно момиче, ангел дете“, разказва за младата си колежка Ваня Маринова също служител в отдел ОТК в „Арсенал“ на Завод 0, цех 169.
Болката и драмата на Емили я и Неджетин и техните две деца силно развълнувала Злати от „Арсенал“. Момчето приело присърце болката на семейство Ликови, свързало се с екипа на Карбовски и оттам със самото страдащо семейство от Пловдив.

„И глава лук ми е от полза“, казала Емилия в отговор на въпрос на Златина от какво има нужда семейството й.
Впечатлена от упорството, надеждата и волята за живот на болната жена, която е намерила сили, въпреки болката и страданията да се бори за децата си и тяхното утре, Злати вдъхновила колегите си за акция „Добро“ в помощ на смелата и волева Емилия.
Помежду си хората от отдел ОТК и техни познати започнали да събират различни хранителни продукти, кой каквото може да даде: дрехи, пари, различни консумативи, за да помогнат макар и малко, но от сърце на пловдивското семейсто, изтеглило лоша карта в живота.
След седмица багажникът на колата на приятеля на Злати- Христо е пълен с дарено добро от казанлъчани, работещи в „Арсенал“.
Лично Златина Михалева и момчето до нея обикалят къщите на арсеналци, за да събират това, коет хората били решили да дарят.
И днес, в неделя момичето и момчето поеха към Пловдив, където по обяд се срещнаха в дома на семейство Ликови с Емилия и двете й деца. Съпругът още е в болница.
Заедно със Златина и Христо е и техен приятел, също момче от "Арсенал".
„Бялата лястовица“ на надеждата и доброто от Казанлък няма да може да реши всички проблеми и нужди на семейство Ликови. Но със сигурност може да поведе цяло ято след себе си.
Така, както е направила и миналата есен, в друга кауза: за спасението на 27 годишния Румен Борисов от Казанлък.