Ще бъдат предоставени по 1600 лева еднократна помощ на засегнатите физически лица. Днес в град Шипка ще пристигне и служебният министър-председател Димитър Главчев

Със заповед на кмета на община Казанлък Галина Стоянова се обявява частично бедствено положение в гр. Шипка, гр. Казанлък, с. Хаджи Димитрово и с. Шейново.

Сформирани са екипи, които ще започнат да описват щетите по къщите на физическите лица. Те ще получат еднократна помощ в размер на 1600 лв.

За засегнатите общински сгради - детски градини, училища и административни сгради, общината ще потърси финансова помощ от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Описването на щетите ще започне от най-засегнатия град - Шипка.

„Пътищата са разчистени. Проходът Шипка е проходим. Няма данни за пострадали хора. Предприети са всички необходими действия за овладяване на ситуацията след природната стихия“, съобщи Ива Радева, която днес посети засегнатите населени места в община Казанлък. Тази нощ, вследствие на природната стихия, в района на град Шипка и село Шейново има паднали дървета и свлачище на главния път.

По информация от пресцентъра на Министерски съвет, премиерът Димитър Главчев ще посети днес гр. Шипка, който е един от тежко пострадалите от бурята и градушките райони. Заедно с премиера ще бъдат министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и представители на Агенцията за социално подпомагане. Очаква се министър-председателят да даде брифинг около 15.00 ч пред общината в града.

Поради промяна на обстоятелствата, считано от 8.00 часа на 17 юни 2024 година, със своя заповед кметът на община Казанлък отмени часттичното бедствено положение в посочените четири населени места.