Новите противоепидемични мерки от 4 до 30 ноември

От 4 до 30 ноември 2021 г. се въвеждат временни противоепидемични мерки в България, съгласно Заповед на министъра на здравеопазването РД-01-890/ 03.11.2021 г., публикувана на сайта на министерството.

Съгласно тях, временно се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга – ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в ковид звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с ковид.

В заповедта са посочени подробно още редица други ограничителни мерки, като провеждането на тиймбилдинги, концерти, конферентни мероприятия, фестивали, групови занятия на деца и възрастни и ред други събития. В нея се упоменава още при условия заповедта не се прилага. Посочени са всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за зелен сертификат, и срокът ву на валидност.

И още една важна информация с днешна дата - от 4 ноември зелен сертификат ще получават и ваксинираните с първа доза, 15 дни след поставянето й. Този сертификат обаче ще важи само за България.