С официална церемония за първа копка Община Казанлък даде старт за изграждане на два нови обекта, част от проекта „Светът на траките“. Това са велоалея до град Шипка, която ще свърже съществуващата велоалея между градовете Казанлък и Крън с новия туристически комплекс, и строителни и реставрационни дейности по съхраняване на тракийската гробница „Оструша“. Строителните обекти ще играят съществена роля в многофункционалния туристически комплекс, замислен като атрактивен „портал“, който обединява всички гробници в Долината на тракийските царе за посещение на туристи.

Наред с изграждането на велоалеята и дейностите по съхраняване на гробницата „Оструша“, предстои изграждането на самия атракцион „Светът на траките“, за което в момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и финансов инструмент, кредит от Фонд за устойчиви градове на стойност 1 921 935 лв. Общата стойност на проекта е 8 657 364,83 лв., като 5 725 115,36 лв., са европейско финансиране, а 1 010 314,47 лв. - национално съфинансиране.

В церемонията участваха кметовете на община Казанлък Галина Стоянова и на град Шипка Василка Панайотова, народният представител Борис Кърчев, областният управител Гергана Микова, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов,омбудсманът на Казанлък Гинка Щерева, доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, представители на фирмите изпълнители, общински съветници, представители на Общинска администрация, кметове на населени места, директори на местни културни институти.