Нова среща на потомците на "Безсмъртния полк" в Казанлък


За трета поредна година на 9 май по казанлъшките улици ще премине шествието на потомците на „Безсмъртния полк”. Шествието ще тръгне в 17:30 часа от площад „Севтополис” и ще премине по улица „Ген. Скобелев”.Походът на наследниците на герои от Втората световна война и на участници в нея ще завърши в парк „Розариум” пред Мемориалния паметник на загиналите във войните с кратко слово и поднасяне на венци и цветя.
Организатор на проявата е НД „Русофили” – Казанлък. Съорганизатори на шествието са: клуб за леви идеи „Георги Кирков” – Казанлък, Съюзът на офицерите и сержантите от резерва и запаса в Казанлък, Българския антифашисти съюз – Казанлък.


Безсмъртният полк приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.
Участието в Безсмъртния полк означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9 май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на Безсмъртния полк.

Участието в Безсмъртния полк е доброволно.


Акцията е проведена за пръв път през 2012 г. в руския град Томск. На следващата 2013 акцията „Безсмъртен полк” се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк” марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява в инициативата, като за символ на събитието се приема червената петолъчка, за да се покаже близостта между Безсмъртния полк в Русия и Безсмъртния полк в България.


През 2016 година шествие се провежда и в Стара Загора, а през 2017 Казанлък също се включва в инициативата.