С приемането на проекта за промени в Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, който предвижда антибиотиците да се изписват само на електронни рецепти от 1 октомври, ще се сложи край на масовата употреба на споменатите лекарства, с нужда и без нужда. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков в национален ефир. „Ефектът, очаквам да е наистина сериозен, защото ние все още нямаме програма за борба с антибиотичната резистентност, антимикробната резистентност. Това е много голям проблем, това е европейски проблем“, посочи министърът.
Хинков обясни, че всички аптеки ще бъдат задължени да се вържат към системата за електронни рецепти. „Идеята на цялата Национална информационна здравна система е основана на пациентското досие. Там ще се събира цялата информация за един конкретен човек и това ще се съхранява в облака. Така че най-сетне ще се преодолеят всички тези различия и хаотично предписване на лекарства, самолечение и прочие“, каза още министърът на здравеопазването.
Проектът за промени в наредбата е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане до 1 септември. Той предвижда лекарствата за диабет и антибиотиците да се изписват само на електронни рецепти.