Номер 13 за 52 хиляди зрелостници

Изпитен варинант №13 се падна на днешната национална матура по български език и литература за зрелостниците от 12 клас в страната. Номерът на теста бе избран от над 11 милиона комбинации, чрез специален софтуер, съобщават от МОН.

Изпитът започна в 8 часа тази сутрин. Денят е неучебен за всички останали ученици. над 10 хиляди са и квесторите, които се грижат за нормалното протичане на зрелостния изпит.

Малко над 52 хиляди са зрелостниците в страната, близо 900 са те в Казанлък, които днес се явяват на матурата, считана за матурата, която дава най- много възможности за кандидатстване във ВУЗ.

Изпитният вариант съдържа 41 въпроса, като темата за 41-ия въпрос, за написването на интерпретативно съчинение или есе, ще бъде обявена след края на изпита.

За първи път матурите ще се проверят електронно и децентрализирано - в 41 центъра за оценяване.

32 висши училища на територията на страната ще приемат кандидат-студенти в различни специалности с резултата от държавния зрелостен изпит по български език и литература.


На 23 май е вторият задължителен държавен зрелостен изпит - по предмет по избор на зрелостника. За него са се записали 41 716 ученици. Той ще се проведе в 3861 зали в 608 училища.
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни .

Матури в страната 12 клас се провеждат за 23 вече път.