„Залагам целия си авторитет пред вас – няма открити археологически находки на бъдещия полигон край Мъглиж, там няма да има и никаква утилизация на чужди боеприпаси. Този полигон ще бъде единствено за изпитване на изделия, произведени в „Арсенал“ - при това сме единственото предприятие в България, което произвежда бездимни барути. Нека жителите на община Мъглиж да бъдат спокойни – няма да има унищожаване на натовски боеприпаси, няма да има замърсяване на околната среда, няма да има унищожаване на археологически находки - просто защото тук няма такива. Това, което правим, се съгласува с всички държавни институции и е под техния надзор.“ Това каза инж. Николай Ибушев, генерален директор на „Арсенал“ АД, на среща в Завод 4 с работещи в предприятието от Мъглиж и населените места в общината. Поводът за тази среща са разпространени зловредни слухове сред обществеността, които искат да внушат, че проектът за нов полигон край завода в Мъглиж е за унищожаване на натовски боеприпаси.


Инж. Ибушев е категоричен, че няма нищо вярно в тези слухове, както и в твърденията, че тук са открити исторически артефакти. Тук липсват следи за организиран живот, освен няколко кости, които най-вероятно са от голямо животно. Провокация и интерпретиране на фактите с цел да се спре проекта за собствен полигон на „Арсенал“ край Мъглиж, така определи генералният директор на дружеството разпространяваната дезинформация с цел повлияване върху Общински съвет - Мъглиж.

На своя извънредна сесия общинските съветници са взели решение да се направи промяна в Общия устройствен план на Мъглиж, което е първата стъпка от поредицата процедури, свързани с изготвянето на ПУП и още редица други решения на Общинския съвет и разрешителни от различни държавни органи, докато се стигне до реализация на проекта. Дотогава ще минат месеци, а още в самото начало някой иска да сложи „прът в неговите колела“. С построяването на полигона, „Арсенал“ ще постигне няколко цели – икономия на средства, които се отделят за същите изпитвания, само че на полигон „Змейово“, разкриване на нови работни места и подобряване икономическата стабилност на община Мъглиж.

От 2011 година досега дружеството е вложило в сгради и оборудване в Завод 4 над 40 милиона лева, а като процентно съотношение инвестицията на площадка Мъглиж е много по-голяма от тази на площадка Казанлък. Разкрити са много нови работни места – от 300 души преди 9 години, днес тук работят над 1200 души, а преди COVID 19 – бяха до 1800. Много сериозно е увеличението на работещите в „Арсенал“ от община Мъглиж - от 80 души през 2011-а, днес те наброяват 400 души.

„Привилегия е да имаш „Арсенал“ на своя територия“, категоричен е кметът на община Мъглиж Господин Господинов. Дружеството е най-големият данъкоплатец в общината. Заедно с внесените данъци от данък-сгради и такса-смет 200 хиляди лева за тази година, финансовият му принос към общинската хазна само през 2020-а надхвърля четвърт милион, подчерта заместник-кметът д-р Душо Гавазов. А общият размер на работните заплати, изплатени на мъглижани от „Арсенал“ за последните 12 месеца, възлиза на 4.6 милиона лева. Ръководството на община Мъглиж застава зад инвестиционното намерение на дружеството, защото е убедено, че то по никакъв начин не застрашава здравето на населението, а от развитието на завода зависи и просперитета на общината. По думите на кмета Господинов, няколко души са се опитали да стопират процеса за изграждане на новия полигон и да внушат на хората, че “едва ли не камъни ще се изсипят върху Мъглиж“. „Няма да се случи нищо такова“, допълни Господинов.

На срещата, която премина при огромен интерес от страна на работещите в мъглижкия завод, присъстваха и синдикалните лидери на КНСБ – Атанас Бозов и на КТ „Подкрепа“ – Любомир Лалев.