Никола Минчев е председател на 47-ото Народно събрание

Никола Георгиев Минчев от "Продължаваме промяната" бе избран за председател на 47-ото Народно събрание със 158 гласа "за" от 231 гласували народни представители, 1 "против" и 72 "въздържали се".

Никола Минчев е водач на листата на кандидатите за народни представители от „Продължаваме промяната“ в Перник. Роден е през 1987 г. Завършил е 91-ва Немска гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Владее български, английски и немски език. Семеен, с две деца.

Никола Минчев започва кариерата си в най-голямата адвокатска кантора в България “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”. Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки, посочват на сайта на "Продължаваме промяната". Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина.

„Той е юрист с изрядна репутация, имаме му доверие да бъде председател за следващите 4 години - заяви лидерът на ПП Кирил Петков. - Надявам се, че ще имаме правителство съвсем скоро. В края на другата седмица се надявам да има правителство за следващите 4 години. Аз ще бъда предложението на ПП за министър-председател, но крайното решение ще се вземе с партньорите”.

Без "против" и "въздържали се" с 239 гласа "за" бяха гласувани и предложенията на парламентарните групи за заместник-председатели на 47-ото НС. Това са Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната", Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Мукадес Налбант от ДПС, Кристиян Вигенин от "БСП за България", Ива Митева от "Има такъв народ", Атанас Атанасов от "Демократична България" и Цончо Ганев от "Възраждане".