Непродадено розово масло „бута“ цената надолу


Близо 700 килограма е непродаденото от миналогодишната реколта маслодайни рози българско розово масло, съобщиха за zakazanlak.bg местни розопроизводители и розотърговци.
По думите им, причината за останалите огромни количества непродадена продукция е високата крайна цена на розовото масло.

Масово миналата и по- миналата година година продавачите на българско розово масло го предлагаха на международните пазари на цени от над 9 хиляди евро за килограм. Имаше и рекордни случаи на единични продажби, при цени над 12-14 хиляди евро за килограм розово масло.


Високата цена на българското розово маслоо принуди традиционни чужди клиенти на българското течно злато, както е известно по света розовото ни масло, да се ориентират към други пазари, основно Иран. Така иранското розово масло в голяма степен се наложи над българското.
През миналата и по- миналата година изкупна цена на розовия цвят също достигна рекордни нива от 5 и над 5 лева за килограм. Розоберачите получаваха о 1, 1,20, до 1,50 лева за набран килограм розов цвят. Неписано правило в розовата кампания е да се осигурава на берачите безплатен транспорт. В по-отдалечените розови масиви стопаните на градини се налагаше да осигуряват и храна на розоберачите.
Според розопреработватели и розотърговци, реалната изкупна цена на розовия цвят е от порядъка на 3- 3,50 лева за килограм. Други са на мнение, че тя дори е под 3 лева, а най- големите играчи на пазара тази година изкупуват цвета по 2 лева за килограм.


„Апетитът“ с високата изкупна цена на розовото масло и на розовия цвят от миналата и по- миналата година доведе до масови договаряния „на зелено“за цената на изкупния цвят. Тази година обаче рози има и натискът в цената от страна на купувачите на цвят,спрямо продавачите, не закъсня.
Това драстично сваля изкупната цена, която тази година ,седмица след масовия старт на розобера е на нива от 2-2,50 лева за килограм розов цвят.
Масово розоберачите получават по левче за килограм набран цвят.
Целта е постепенно успокояване на пазара и достигане до реални ценови нива за всички по веригата.


Ситуацията не се харесва на розопроизводителите, които твърдят, че след като се разплатят с берачите на цвят и приспаднат разходите си, не им остава нищо.
Някои стигат до крайности и заплашват за изкоренят розовите си градини. На друго мнение са големите играчи и розопреработватели, както и търговците на розов цвят.
Розоберачите, които и тази година не достигат и масово са роми, засега приемат цената без възражения.
За разлика от преди две години, когато розовия цвят бе малко и това стана причина изкупната му цена да се вдигне драстично, тази година рози има. Високите температури обаче могат да станат причин кампанията да е по- богата, но по-къса като време.


От критични нива на розовите градини от преди 15 години, днес розопроизводството в страната ни практика процъфтява и розовите градини са малко над 40 хиляди декара. Над 100 са и създадените розоварни в страната. Масово и розовите полеат и розоварните са създавани с европейски средства.
В последните години драстично се увеличават и площите с лавандула в страната, заради ръста в изкупната цена на маслото. Там обаче също предстои срив, категорични са големите играчи на пазара.