Навършват се 144 години от рождението на ген. Иван Вълков На 18 януари 2019 година от 12.00 часа във Военния клуб в Казанлък ще бъде отбелязана 144-ата годишнина от рождението на генерал Иван Вълков. Инициативата е на Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, ШЗО и Родолюбиловото войнство и гражданство – клуб Казанлък. Честването ще бъде открито с изложба живопис на Райна Ненова, секретар на Съюза на Военните на Негово Величество училища. Прадядото и дядото на авторката са били авиатори, а дядо й Пейо Гавазов е бил член на този съюз. По повод честването на годишнината от рождението на генерал Вълков в Казанлък организаторите са поканили председателя на Националния комитет за войнишките паметници Здравко Зафиров, бившите министри на отбраната Николай Ненчев и Велизар Шаламанов и други.

Генерал Иван Вълков е роден на 19 януари 1875 г. в Казанлък. До Балканската война той е единственият български офицер, завършил две военни академии. По време на Балканската война е началник-щаб на Източния сектор на обсадата на Одринската крепост, като заедно с ген. Георги Вазов са в основата на разработката на българската атака, която на 13 март 1913 г. завършва с успех и Одрин пада. При избухването на Първата световна война е назначен за началник на Оперативно отделение на Втора армия. После става началник-щаб на две български дивизии. След Първата световна война, става член на Военния съюз и е поканен да го оглави.

От 1923 година е военен министър на България и започва реорганизация на войската, съгласно Ньойския договор.

Основна заслуга на генерал Иван Вълков към родния град е пребазирането на Военната фабрика от София в Казанлък, което става със специален закон. Това води до промяна в целия облик и поминък в района. Казанлък дължи просперитета си и последващата си слава на промишлен град именно на това - от едно земеделско градче, свързано с розопроизводството, той се превръща в промишлен град.

И още нещо, през 1927 година в Казанлък се създава самолетната фабрика „Аеро Прага”, за което изследователи на живота на генерал Вълков твърдят, че той има сериозен принос.

По негово искане в качеството му на министър на войната през 1925 година държавата отпуска 1.5 милиона лева, които се прибавят към дарението на друг голям казанлъчанин - Иван Хаджиенов, за изграждане на професионално училище, чийто наследник е ПГ „Иван Хаджиенов“.

През 1928 година ген. Иван Вълков е избран за Почетен гражданин на Казанлък.