Според класацията на Световната метеорологична организация най-слънчевите места в света са концентрирани в югозападната част на САЩ, Северна и Западна Австралия, Южна Африка, Северна Африка и Близкия изток. Въпреки че много от тези пустинни райони са безлюдни, жителите на някои от най-големите слънчеви градове споделят пред Би Би Си, че безоблачното време влияе на начина им на живот.
Финикс, Аризона, САЩ
С изключение на Юма, малък град на в югозападната част на Аризона, Финикс се радва на повече слънчеви дни от всеки друг град в света. Това е благодат, която изчезва, когато слънцето го няма.
И все пак, редкостта на влажното време има своите преимущества. Аризонците усещат много специфичния мирис на дъжд в пустинята. Това се случва, когато вали дъжд върху храста креозот, който е пустинно растение.
Тези, които остават във Финикс, се влюбват в огнените залези, фантастичния зимен климат, невероятната мексиканска храна, приятелски настроените хора и много евтиния стандарт на живот.
Центърът на града е популярна зона за млади професионалисти, пазар за земеделски производители, кафенета и музеи. Млади семейства и пенсионери се трупат в Скотсдейл, близко елитно предградие на около 12 мили североизточно от Финикс. Десет мили източно, Темпе е залят със студенти от Щатския университет на Аризона, които посещават баровете и клубовете на булевард "Мил".

Дарвин, Австралия
Много от най-слънчевите градове на Австралия са концентрирани в рядко населената северна територия на страната. Алис Спрингс получава около 3500 слънчеви часа годишно, а Тенант Крийк - около 3569. С 3 097 часа столицата на региона, Дарвин, има по-малко слънчеви дни от своите съседи, но градът е дом на най-много жители в северната територия, а 150 000 души се възползват от предимствата целогодишно.
Не е нужно да гледате времето по новините, защото е слънчево и 32 градуса почти всеки ден. Температурите водят до по-спокоен и безгрижен живот. Много е вероятно тук да чувате изрази като "не се безпокой", "всичко ще бъде наред", и "нямаш грижи".
Може да минат до осем месеца без дъжд, но ноември обикновено е началото на горещ и влажен сезон, който прави всичко зелено. Дарвин е малък град в сравнение с другите градове в Австралия, но пък много разширен. Там има достатъчно пространство, много диви животни и няма съседи наблизо. Близо до центъра на града е Найтклиф, популярен със своите плажове, пазари и невероятна гледка към океана, докато Фани Бей, на 5 км северно от града, е обичан от семействата заради своите паркове и градини.

Низва, Оман
Оман се намира в източната част на Арабския полуостров и има толкова слънчеви градове в страната, че създава "слънчева представа за живота".
Въпреки че е консервативен и религиозен район, мюсюлманите в Оман всъщност са доста безгрижни и всичко, което казват е със смисъла на "каквото и да стане, аз няма да се притеснявам.
Безкрайните слънчевите дни улесняват местните жители на Низва в проучването на околността. В близост е планината Джабал Акдар (което означава "зелена планина"), на около 60 км на север от града, намира се на 2000 м над морското равнище и е привлекателна за туристи и къмпингуващи. Низва също е известен със своята голяма открита търговска зона със сребро и керамика за продажба.
Постоянното слънце на Низва прави дъждовните дни приятни. Страхотна гледка е да видите колко щастливи са тези хора заради малко дъжд и облаци.

Аман, Йордания
Дори в средата на зимата, когато температурите спадат до 5 градуса, слънчевите дни и откритият начин на живот са нещо нормално в Йордания.
В почивните дни много хора излизат на семейни пикници или еднодневни екскурзии.
Аман е и един от най-скъпите 50 града в света, но все пак местните жители могат да се хранят евтино в някое от многото кафенета на историческата улица „Дъга" - на 3 км от центъра на града.
Възможността за оставане на открито е друго предимство на града. В Ал Али, квартал в Западен Аман, всичко е в непосредствена близост.

Йоханесбург, Южна Африка
Интересен факт е, че най-големият град в Южна Африка има най-лекия климат в страната. Рядко се случва да е твърде студено, влажно или горещо. Това означава, че слънчевите дни лесно се приемат за даденост. В редките случаи, когато има три или повече дъждовни дни, хората стават много намръщени.
Хубавото време означава, че повечето хора от града прекарват времето си на открито, с барбекюта или в басейните, каквито има и в домовете на жителите от средната и висшата класа.
В сравнение с Кейптаун, жителите тук са много по-приветливи. Много е лесно да започнете разговор с непознати в Йоханесбург и това може да доведе до най-различни интересни възможности.