Фонтани има във всеки град, че дори и в повечето села – стандартни, сладникави, красиви, пеещи, цветни, забавни, закачливи, а вече и шоколадови и алкохолни … и какви ли още не. Всеки един град трябва да притежава поне един атрактивен фонтан, за да привлича туристи, а колкото той е по-цветен, по-голям и хвърля вода на високо, толкова по-добре. По целия свят има невероятно красиви фонтани, но The Travel Word е направил селекцията на най-красивите и запомнящи се по цялото земно кълбо – истински произведения на изкуството. Фонтаните са едни от най-красивите атракции в паркове и площади. Вижте Топ 10 на най-атрактивните от тях:

1.Фонтанът ди Треви в Рим
Той е най-големият бароков фонтан и една от най-големите забележителности в града. Името на монумента произтича от факта, че е разположен на малък площад, свързващ три улици (tre vie). Той е с височина 25,9м. и широчина 19,8м.Скиците на фонтан ди Треви са били изготвени още през 1629г. от Жан Лоренцо Бернини, по поръчка на папа Урбан VIII. Едва през 1762г., ди Треви бил изграден окончателно от Джузепе Панини. В центъра на фонтан ди Треви е разположена статуя на бог Нептун, а от двете му страни има две женски фигури – Изобилие и Здраве. Първата излива вода, а втората е с чаша в ръка, от която пие змия.
Има множество легенди, свързани с ди Треви, но най-популярната от тях е, че ако хвърлиш монета във фонтана, все някога отново ще се завърнеш в Рим. Други гласят: ако двама влюбени хвърлят заедно две монети – те ще бъдат обречени на вечно щастие, ако хвърлят три – ще се оженят скоро или ще се разделят завинаги и т.н.
Всичките тези поверия подтикват туристите да хвърлят дневно монети на стойност около 3 000 евро, като тези средства отиват за подпомагане на крайно нуждаещите се в Рим.

2. Фонтанът Unisphere – Куинс, Ню Йорк, САЩ
Това не е истински фонтан, а по-скоро гигантски стоманен образ на земното кълбо, проектиран във воден басейн.
Намира се във Флашинг Медоус-Корона Парк в квартала Куинс. Unisphere е изграден като тематичен символ за провелото се през 1964-1965 година в Ню Йорк Световно изложение. Темата е била “Мир чрез разбирателство” и именно този метален глобус представя идеята за световния мир и взаимозависимост. Конструкцията е с височина 50 метра и диаметър 37 метра. Тежи цели 408 тона и е дело на ландшафтния архитект Гилмор Д. Кларк

3.Магическият фонтан Монтжуик – Барселона, Испания
Този грандиозен микс от светлини, цветове и водни ритми се намира между Palau Nacional и Plaça d’ Espanya. Построен е от дизайнера Карлес Буигас през 1929 г. по случай Международното изложение в Барселона.
Магическият фонтан има три концентрирани кръга, които “танцуват” в ритъма на музиката, варираща от саундтраци на филми като Кръстникът, Властелина на пръстените и Гладиатор до испанската Зарзуела, песената “Барселона” на Фреди Меркюри и произведения на Монсерат Кабайе. Фонтанът се състои от 3650 отвора, които помпат и изтласкват 2600 литра вода на всяка секунда.

4.Фонтанът Гигантската дива гъска – Сиан, Китай
Фонтанът се намира на площада пред величествената над 1000-годишна Пагода на Голямата дива гъска. Смята се, че водната конструкция е най-голямата по рода си в Азия и може би е най-зрелищната атракция в Сиан. Многото дюзи са разпръснати върху площ от 20 000 кв. метра и изтласкват вода под звуците на музика.
Представления има и през деня, но за по-зрелищно е нощното шоу, тъй като тогава фонтанът е осветен с разноцветни LED светлини.

5.Фонтанът на крал Фахд – Джеда, Саудитска Арабия
Известен още като Фонтанът на Джеда, той е най-високият в света. Разположен е в Червено море на западния бряг на Кралство Саудитска Арабия и хвърля водни струи на височина от 312 метра със скорост от 375 км/ч. Фонтанът е построен между 1980 – 1983 година, но започва да функционира едва през 1985 година. Водата, която циркулира в него е солена и при хубаво време се изстрелва дори по-високо от Айфеловата кула. През нощта фонтанът се осветява от 500 мощни прожектора в различни цветове.

6.Фонтанът Дубай – Дубай, ОАЕ
Умопомрачителният фонтан в Дубай е цяло произведение на изкуството. Проектиран е в изкуствено езеро с площ от 30 акра в близост до най-високата сграда в света Бурж Халифа. Дело е на калифорнийската компания WET Design, която е изградила и фонтаните на Беладжио в Лас Вегас. Над 6600 светлини и 25 цветни проектора генерират хипнотизиращ визуален спектър от над 1000 абстрактни композиции, превръщайки го в най-яркото място в Близкия Изток, а вероятно и в целия свят.
Фонтанът е открит официално на 8 май 2009 година и е дълъг 275 метра. Това е най-скъпата водна конструкция в целия свят – за построяването му са изхарчени близо 218 милиона долара, но пък резултата е възхитителен. Водните струи се движат в такт с музиката, която е предимно класическа до съвременна арабска и световна.

7.Овалният Фонтан – Тиволи, Италия
Защитените от ЮНЕСКО градини на Вила д’Есте в Тиволи крият удивителни водни каскади. Един от шедьоврите е Овалният фонтан, който има яйцевидна форма, а водите му се изливат в голям басейн заобиколен от растителност. Мястото е предпочитана дестинация за еднодневна екскурзия от Рим. Разходката из градините е невероятно изживяване, а фонтаните внасят допълнително романтика и не на последно място прохлада в летните жеги.

8.Фонтанът на моста Банпо – Сеул, Южна Корея
С близо 10 000 LED дюзи, разположени от двата края на 1140-метровия мост Банпо, фонтанът е записан в Книгата на Гинес като най-дългия в света и придава една неподправена романтика на космополитния динамичен град.
От откриването си до днес той е истинска атракция, както за местните, така и за туристите. На всяка минута 190 тона вода, която се изпомпва от река Хан се излива отново в нея от 20 метра височина. През нощта мостът-фонтан се превръща в сцена на светлинно и музикално шоу, което има 100 различни конфигурации.

9.Фонтанът на богатството – Сънтек Сити, Сингапур
Точно в сърцето на търговския комплекс в Сънтек Сити, най-големият фонтан в света въплъщава всичко, което е вярно за Сингапур – богатство, грандомания и хармония. От 1998 г. е вписан официално в Книгата на Гинес. Построен по правилата на Фън Шуй, фонтанът представлява гигантско бронзово колело, в чиято вътрешност се стича вода. Височината му е почти 28 метра и тежи около 85 тона. Основата му е на нивото на подземен ресторант, откъдето посетителите могат да се насладят на гледката на могъщия пръстен, докато се хранят. Около фонтана витае и една легенда, която гласи, че всеки потопил ръката си във водата и си намисли желание, то ще се сбъдне. Е, доста съмнително, но пък не боли да се опита.
10.Фонтаните на Беладжио – Лас Вегас, САЩ
Лас Вегас е любима дестинация за хазарт, а Беладжио едно от предпочитаните казина. Освен с различни възможности за залагания и игри, то може да се похвали и с невероятна водна атракция – Фонтаните на Беладжио.
Тяхното шоу и едно наистина незабравимо преживяване. Водата се издига до 460 метра от общо 1214 водоразпръскващи устройства и хипнотизира всички зрители, събрали се за ункалното шоу. 8-акровото езеро сякаш оживява под звуците на Андреа Бочели и Франк Синатра, превръщайки се в едно от най-романтичните места в града.