Днес в Областна администрация се състоя тържественото награждаване на учениците, които представиха достойно област Стара Загора в Националния кръг на Европейската олимпиада по статистика за ученици (ЕОС). Той се организира за четвърти път на територията на България и тази година в състезанието се включиха 757 деца от 98 училища от цялата страна, обединени в 301 отбора.
Националният кръг се проведе в два етапа. В първия учениците са попълнили онлайн три тематични теста, всеки от които с по 10 въпроса. Във втория етап участниците е трябвало да изготвят мултимедийни презентации с анализ на статистически данни в областта на околната среда. От Старозагорска област в Олимпиадата се състезаваха деца от две училища – Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм в Казанлък с 2 отбора, чийто ментор е Корнелия Владева, и Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора с 1 отбор и ментор Жанета Цветанова.
По време на тържеството присъстващите имаха възможност да видят презентациите на трите отбора от областта. Основна тема в тях бяха все по-ограничените водни ресурси на човечеството и как да се научим да пестим водата за битови нужди.
Деветимата участници в ЕОС получиха грамоти и подаръци от Териториално статистическо бюро-Югоизток и от областния управител Иван Чолаков. С грамоти бяха удостоени и менторите на отборите и директорите на двете гимназии.
Г-н Чолаков и Калина Казанджиева, директор на ТСБ-Югоизток, поздравиха учениците за високия им състезателен дух, за екипната работа и за интереса към статистиката, която има съществена роля в обществения и икономическия живот на всяка развита държава.
Областният управител получи специални благодарности от г-жа Казанджиева за любезното домакинство и за оказаното съдействие за организиране на тържественото награждаване.